5-6 yaş çocuklarının konuşma becerilerini geliştirmeye yönelik hazırlanan eğitim etkinliklerinin konuşma ve iletişim becerileri üzerinde etkisinin incelenmesi
An investigation of the effect of educational activities designed to improve the speaking skills of 5–6-year-old children on their speaking and communication skills
  1. Tez No: 978863
  2. Yazar: SEMİHA DAMAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BARTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Alıcı dil becerileri, Dil gelişimi, Eğitim programları, Çocuk-okul öncesi, Receptive language abilities, Language development, Education programs
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi dönemdeki 5-6 yaş grubu çocuklar için hazırlanan konuşma becerilerini geliştirmeye yönelik eğitim etkinliklerinin, çocukların konuşma ve iletişim becerileri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ön test – son test kontrol gruplu yarı deneysel desen ile yürütülmüştür. Çalışma grubunu, 5-6 yaş aralığında okul öncesi eğitime devam eden çocuklar oluşturmaktadır. Deney grubuna, araştırmacı tarafından geliştirilen“Konuşma Becerileri Eğitim Etkinlikleri”uygulanmış; kontrol grubuna ise mevcut okul programı doğrultusunda eğitim verilmiştir. Veri toplama aracı olarak, çocukların konuşma becerilerini çok yönlü olarak değerlendirmek amacıyla geliştirilen dereceli puanlama anahtarı (rubrik) ve iletişim becerileri ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler, betimsel ve karşılaştırmalı istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, deney grubundaki çocukların konuşma becerilerinde, kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde gelişme kaydedildiği görülmüştür. Özellikle kelime dağarcığı, cümle kurma, ses tonu kullanımı, akıcılık, telaffuz, jest ve mimik kullanımı gibi alt becerilerde olumlu gelişmeler gözlemlenmiştir. Bu bulgular, yapılandırılmış ve sistemli bir konuşma becerisi eğitiminin okul öncesi dönemdeki çocukların konuşma ve iletişim becerisi gelişimine önemli katkılar sağladığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of educational activities designed to improve the speaking skills of 5–6-year-old children in the preschool period on their speaking and communication skills. The research was conducted using a quasi-experimental design with a pre-test–post-test control group, which is one of the quantitative research methods. The study group consisted of children aged 5–6 who were attending preschool education. The experimental group received the“Speaking Skills Educational Activities”developed by the researcher, while the control group continued their education based on the standard school curriculum. As data collection tools, a rubric developed to comprehensively assess children's speaking skills and a communication skills scale were used. The data obtained were analyzed using descriptive and comparative statistical analysis methods. According to the research findings, the children in the experimental group showed a statistically significant improvement in their speaking skills compared to those in the control group. Notably, positive developments were observed in sub-skills such as vocabulary, sentence formation, tone of voice usage, fluency, pronunciation, and the use of gestures and facial expressions. These findings reveal that a structured and systematic speaking skills education significantly contributes to the development of speaking and communication skills in preschool children.