Penkalas III Definesi
Penkalas III Hoard
  1. Tez No: 978867
  2. Yazar: ERCAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN COŞKUN, DOÇ. DR. HÜSEYİN KÖKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Geç Roma, Helenistik Dönem, Klasik arkeoloji, Sikke, Late Rome, Hellenistic Period, Classical archeology, Coin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2022 yılı Aizanoi kazılarında ortaya çıkarılan Penkalas III Definesi'ne ait sikkelerin incelenmesi, sınıflandırılması ve değerlendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Kazı çalışmalarında ele geçirilen sikkeler, temizlik işlemlerinin ardından fotoğraflanarak teşhis edilmiş; Klasik Dönem ve Hellenistik Dönem Sikkeleri, Roma Dönemi Şehir Sikkeleri ve Roma Dönemi İmparatorluk Sikkeleri olmak üzere üç ana başlık altında kataloglanmıştır. Kataloğun oluşturulmasının ardından sikkelere yönelik değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmanın asıl konusu Penkalas III Definesi'ne ait sikkeler olduğundan, Aizanoi kenti tarihine yalnızca gerektiği ölçüde değinilmiş ve ayrıntılara girilmemiştir. Define, Penkalas Deresi'nde bulunduğundan, definede yer alan tüm sikkelerin buluntu yeri Penkalas Deresi'dir. Toplam 1718 adet sikke kataloğa dahil edilmiş; ancak, kazı envanterine alınmayan, teşhis edilemeyen, aşırı derecede korozyona uğramış, bozulmuş fragman ve birbirine yapışmış halde bulunan 2317 sikke katalog dışında bırakılmıştır. Envantere alınmayan sikke ve fragmanlarla birlikte Penkalas III Definesi'nin toplam sikke sayısı 4035 adettir. Define içeriğinde, sikke dışı metal eserler ve metal değeri nedeniyle toplandığı düşünülen çeşitli metal parçalarda (kesin teşhisleri yapılamayacak kadar kesilmiş, kırılmış ve korozyona uğramış) yine aynı nedenlerle kazı envanterine alınmamıştır. MÖ IV. yüzyıl ile MS V. yüzyıl arasına tarihlenen sikkelerden oluşan Penkalas III Definesi, yaklaşık 1000 yıllık bir zaman dilimini kapsamaktadır. Define içindeki en geç tarihli sikkenin I. Leo'ya ait olması, definenin en geç 474 yılı veya hemen sonrasında gömüldüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine, classify, and evaluate the coins belonging to the Penkalas III Hoard, which was uncovered during the 2022 excavations at Aizanoi. The coins recovered during the excavations were cleaned, photographed, and identified before being cataloged under three main categories: Classical and Hellenistic Coins, Roman Provincial Coins, and Roman Imperial Coins. Following the creation of the catalog, an evaluation of the coins was conducted. Since the primary focus of this study is the Penkalas III Hoard, the history of the city of Aizanoi has been addressed only to the extent necessary, without delving into detailed discussions. As the hoard was discovered in the Penkalas River, all the coins included in the catalog originate from this site. A total of 1718 coins have been cataloged, while 2317 coins which were not inventoried due to severe corrosion, fragmentation, or their inability to be identified—have been excluded from the catalog. In addition to the coins, the hoard also contains various metal artifacts and objects believed to have been collected for their metal value, which could serve as the subject of a separate study. Including the non-inventoried coins and fragments, the total number of coins in the Penkalas III Hoard amounts to 4035. The Penkalas III Hoard, consisting of coins dated between the 4th century BCE and the 5th century CE, spans a period of approximately one thousand years. The latest coin in the hoard belongs to Leo I, indicating that the hoard was buried no later than the year 474 CE or shortly thereafter.