Lezgi topluluğunun sosyolojik boyuttan incelenmesi: Azerbaycan örneği
Sociological analysis of the Lezgi community: The example of Azerbaijan
- Tez No: 978868
- Danışmanlar: PROF. DR. TALİP KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent sosyolojisi, Urban sociology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde ben, Lezgi toplumunun tarihsel, sosyo-kültürel, ekonomik ve siyasi yapısını çok yönlü bir biçimde ele alarak, toplumsal dinamiklerini ve gelecekteki perspektiflerini (nasıl gelişebileceğini) incelemekteyim. Bu çalışmamda, Lezgi toplumunun tarihini, sosyal ve kültürel yapısını, ekonomik durumunu ve siyasi özelliklerini kapsamlı bir şekilde inceliyorum. Ayrıca, Lezgi toplumunun toplumsal dinamiklerini (yani nasıl değiştiğini, geliştiğini veya etkilendiğini) analiz ederek, gelecekte nasıl bir yön izleyeceğini, nasıl gelişebileceğini (gelecekteki perspektiflerini) değerlendiriyorum. Birinci bölümde, Lezgi toplumunun tarihsel gelişimi ve demografik özellikleri üzerinde durulmakta; kültürel mirası, gelenekleri, inançları, sanat ve edebiyatı gibi unsurlar detaylı bir şekilde analiz edilmektedir. Ayrıca, iklim değişikliği, sağlık hizmetleri ve teknoloji kullanımının topluma etkileri de değerlendirilmektedir. İkinci bölüm, Lezgi toplumunun ekonomik ve siyasi durumunu ele almakta, demografik ve sosyo-ekonomik yapının yanı sıra eğitim, ekonomik faaliyetler ve siyasi katılım konularını incelemektedir. Sınır ticareti ve Azerbaycan ile Dağıstan arasındaki ekonomik ilişkilerin toplumsal yansımaları da önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle Lezgi kadınlarının sosyal ve siyasi mücadeleri ile uluslararası tanınma çabaları gibi konular, toplumsal dinamiklerin derinlemesine anlaşılmasına katkı sağlamaktadır. Üçüncü bölümde ise Lezgi toplumunun geleceği sosyolojik bir bakış açısıyla ele alınmakta; küreselleşme, kültürel sürdürülebilirlik, gençlerin rolü ve dijitalleşmenin etkileri incelenmektedir. Diasporanın kimlik koruma çabaları, çevresel farkındalık ve sosyal uyum konuları da ele alınarak, Lezgi toplumunun çeşitli zorluklar ve fırsatlar karşısındaki konumu değerlendirilmektedir. Bu çalışma, Lezgi toplumunun dinamik yapısını ve gelecekteki olasılıklarını anlamak için önemli bir kaynak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the historical, socio-cultural, economic, and political structures of the Lezgian community from a multidimensional perspective, analyzing its social dynamics and future outlook. The first chapter focuses on the historical development and demographic characteristics of the Lezgian community, detailing its cultural heritage, traditions, beliefs, and elements such as art and literature. The impacts of climate change, healthcare services, and the use of technology on the community are also evaluated. The second chapter addresses the economic and political status of the Lezgian community, exploring demographic and socio-economic structures alongside education, economic activities, and political participation. The importance of cross-border trade and the social implications of economic relations between Azerbaijan and Dagestan are significant topics. Notably, the social and political struggles of Lezgian women and international recognition efforts contribute to a deeper understanding of social dynamics. The third chapter offers a sociological perspective on the future of the Lezgian community, examining globalization, cultural sustainability, the role of youth, and the effects of digitalization. Efforts for identity preservation within the diaspora, environmental awareness, and social cohesion are discussed, evaluating the community's position in the face of various challenges and opportunities.