Girit Adasının hukuki statüsü
Legal status of the Island of Crete
  1. Tez No: 978875
  2. Yazar: TAHA GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ARIDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Diplomasi, Doğu Akdeniz, Girit Adası, Hukuki Statü, Uluslararası Antlaşmalar, Uluslararası Hukuk, Eastern Mediterranean, International Law, International Treaties, Island of Crete, Legal Status, Regional Diplomacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, Girit Adası'nın tarihsel süreç içerisinde şekillenen hukuki statüsünü, uluslararası hukuk normları, bölgesel güç dengeleri ve güncel siyasi gelişmeler ışığında kapsamlı bir şekilde incelemektir. Stratejik konumu ve jeopolitik önemi dolayısıyla Girit, yalnızca Yunanistan ve Türkiye arasında değil, aynı zamanda Doğu Akdeniz'deki tüm bölgesel ve küresel aktörler açısından da önem arz eden bir konudur. Özellikle son yıllarda Doğu Akdeniz'de yaşanan deniz yetki alanı tartışmaları ve enerji kaynaklarına yönelik rekabet, Girit'in hukuki statüsünü yeniden uluslararası gündeme taşımıştır. Bu bağlamda tezde, başta Lozan Antlaşması olmak üzere adanın statüsüne yön veren uluslararası antlaşmalar ve silahsızlandırma yükümlülükleri detaylı şekilde analiz edilmiştir. Antlaşmaların günümüzdeki uygulanabilirliği ve taraf devletlerin bu konudaki yaklaşımları karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Ayrıca Girit'in Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ve kıta sahanlığı sınırlandırmalarındaki rolü tartışılarak, Türkiye ve Yunanistan'ın uluslararası hukuk çerçevesindeki tezleri analiz edilmiştir. Çalışma yalnızca hukuki belgelerle sınırlı kalmamış; devletlerin resmi politikaları, akademik görüşler ve bölgesel güçlerin tutumları da dikkate alınarak, Girit üzerindeki fikir ayrılıklarının çok boyutlu yapısı ortaya konmuştur. Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikaları, deniz yetki alanlarına ilişkin talepleri ve güvenlik endişeleri çerçevesinde Girit meselesinin bölgesel yansımaları değerlendirilmiştir. Bu tez, Girit Adası'nın hukuki statüsünü tarafsız, bilimsel ve çok boyutlu bir yaklaşımla irdelemeyi; farklı aktörlerin yaklaşımlarını ortaya koymayı ve uluslararası hukuk perspektifinden mevcut durumun daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this thesis is to comprehensively examine the legal status of the island of Crete as shaped throughout its historical trajectory, in light of international legal norms, regional power dynamics, and current political developments. Due to its strategic location and geopolitical significance, Crete is a matter of importance not only for Greece and Turkey but also for all regional and global actors involved in the Eastern Mediterranean. In recent years, disputes over maritime jurisdiction areas and competition over energy resources in the Eastern Mediterranean have brought the legal status of Crete back onto the international agenda. In this context, the thesis provides a detailed analysis of international treaties that determine the island's status—particularly the Treaty of Lausanne—and the associated demilitarization obligations. The applicability of these treaties today and the respective approaches of the parties involved are comparatively examined. Furthermore, the role of Crete in the delimitation of the Exclusive Economic Zone (EEZ) and continental shelf is discussed, and the legal positions of Turkey and Greece within the framework of international law are analyzed. This study goes beyond legal texts; it incorporates official state policies, academic perspectives, and the positions of regional powers to reveal the multifaceted nature of the disagreements surrounding Crete. Within the scope of Turkey's Eastern Mediterranean policy, its claims regarding maritime jurisdiction areas, and its security concerns, the regional implications of the Crete issue are evaluated. In conclusion, this thesis aims to examine the legal status of the island of Crete through an impartial, scholarly, and multidimensional approach; to present the positions of different actors; and to contribute to a better understanding of the current situation from the perspective of international law.