Deniz üstü rüzgâr enerjisi faaliyetlerinin hukuki boyutu
The legal aspect of offshore wind energy activities
  1. Tez No: 978890
  2. Yazar: EMRE ÖNSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL ACER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Açık deniz, Açık deniz platformları, Enerji hukuku, Türk hukuku, Uluslararası deniz taşımacılığı, Uluslararası deniz yatağı, Uluslararası hukuk, Uluslararası teamül hukuku, High sea, Offshore platforms, Energy law, Turkish law, International maritime transport, International seabed, International law, Customary international law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deniz Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, deniz üstü rüzgâr enerjisi faaliyetlerini uluslararası deniz hukuku kuralları çerçevesinde inceleyerek kıyı devletlerinin deniz yetki alanları üzerindeki egemen hakları ile bu faaliyetlerin hukuki olarak nasıl düzenlenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Çalışmanın özgün katkısı, Türkiye'de henüz sınırlı bir literatüre sahip olan Deniz Mekânsal Planlaması (DMP) ile deniz üstü rüzgâr enerjisi arasındaki ilişkiyi Türk hukuku bağlamında ayrıntılı biçimde ele alması ve 2025 yılında ilan edilen Türkiye DMP haritasının hukuki boyutunu değerlendirmesidir. Tez kapsamında öncelikle deniz üstü rüzgâr enerjisinin tarihsel gelişimi ve teknik yapısı açıklanmış, ardından bu faaliyetlerin iç sular, karasuları, kıta sahanlığı, münhasır ekonomik bölge ve açık denizler gibi farklı deniz yetki alanlarında doğurduğu hak ve yükümlülükler hukuki açıdan analiz edilmiştir. Çalışmada ayrıca deniz üstü rüzgâr enerjisi projelerinin sürdürülebilirlik, çevresel koruma ve deniz kullanım çatışmalarını önleme açısından DMP ile nasıl entegre edilebileceği incelenmiş; bu bağlamda Çin, Birleşik Krallık, Almanya ve Türkiye'nin DMP uygulamaları karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Son bölümde Türkiye'nin deniz yetki alanlarında deniz üstü rüzgâr enerjisi faaliyetlerini düzenleyecek hukuki altyapının geliştirilmesine yönelik somut öneriler sunulmuştur. Çalışma kapsamında yapılan araştırma faaliyeti; doküman inceleme ve karşılaştırmalı analiz yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines offshore wind energy activities within the framework of international law of the sea, setting out the sovereign rights of coastal states over their maritime zones and how such activities should be legally regulated. The study's original contribution lies in its detailed analysis of the relationship between Marine Spatial Planning (MSP) and offshore wind energy in the context of Turkish law -an area with limited existing literature in Türkiye- and in its assessment of the legal dimension of the Turkish MSP map declared in 2025. The thesis first outlines the historical development and technical structure of offshore wind energy and then analyses, from a legal perspective, the rights and obligations arising from these activities in different maritime zones, including internal waters, the territorial sea, the continental shelf, the exclusive economic zone, and the high seas. The study also examines how offshore wind energy projects can be integrated with MSP in terms of sustainability, environmental protection, and the prevention of maritime use conflicts; in this context, the MSP practices of China, the United Kingdom, Germany, and Türkiye are comparatively evaluated. In its final section, the thesis presents concrete recommendations for the development of a legal framework to regulate offshore wind energy activities in Türkiye's maritime zones. The research was conducted using document analysis and comparative analysis methods.