Miyofasiyal antrenman protokollerinin fonksiyonel antrenmandaki etkisi
Effect of myofacial training protocols on functional training
- Tez No: 978921
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL GAZANFER GÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Miyofasiyal Antrenman, Fonksiyonel Antrenman, Güç Çantası, Miyofasiyal Training, Functional Training, Strong Bag
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Miyofasiyal Antrenman Protokollerinin Fonksiyonel Antrenmandaki Etkisi Amaç: Bu çalışmanın amacı; Lisede okuyan yaşları 15-18 arasında değişen, çeşitli branşlarda okul takımı ve sportif kulüplerde lisanslı (müsabık) erkek öğrencilere miyofasiyal antrenman protokolleri ile uygulanacak olan fonksiyonel antrenmanların performans gelişimine etkisini incelemektir. Yöntem: Çalışma, 15'er kişilik 4 grup toplamda 60 kişi ile çalışma yaptırılmıştır. Antrenmanlarda tüm hareketler nizami olarak uygulanmıştır. Her hafta 3 antrenman (günde 1-2 saat aralığında) yapılmış olup toplamda 20 hafta (5 ay) sürmüştür. Bu antrenmanlarda yapılan ilk ve son ölçüm değerleri, konu başlığı altında detaylı bir şekilde kayıt altına alınmıştır. Hareketler, her hafta tekrar sayıları ve 3'er haftada bir set sayıları arttırılmak şartıyla tasarlanmıştır. Elde edilen verilerde her grubun kendi içindeki gelişimi için“Paired Samples T Test”testi, gruplar arası gelişim farkı için“One Way Anavo”testi kullanılmıştır. Tüm istatistiklerdeki p anlamlılık değeri p<0,05 olarak alınmıştır. Bulgular: Çeviklik T Testi ve Functional Movement Screen (FMS) sonuçlarında grupların kendi içindeki ve kendi aralarındaki istatistiksel değerlendirmelerde anlamlı farklılık bulunmamıştır fakat İvmelenme Sürati testlerinde grupların kendi içinde bulunmuştur. Dikey ve Yatay Sıçrama testlerinde gruplar arası ve grupların kendi içindeki bazı parametrelerde anlamlı farklılık bulunmuştur. Sonuç: Sonuç olarak bazı biyomotor testlerde grupların kendi içinde ve kendi arasında anlamlı farklılık mevcut olmakla birlikte çalışmanın hipotezlerinden birisi olan Güç Çantası grubunun miyofasiyal hatları geliştirdiği istatistiksel sonuçlara göre bulunmuştur (p<0,05). Çeviklik T Testi ve Functional Movement Screen (FMS) testlerinde ise grupların kendi içinde ve kendi aralarında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Dikey ve Yatay Sıçrama Testleri, İvmelenme Sürati Testlerindeki grupların kendi arasında her ne kadar anlamlı farklılık (p<0,05) bulunmuş olsa da çalışmalardaki hareket patternleri ve açıları birbirlerine çok benzer olduğundan dolayı kettlebell, dumbell, direnç lastiği aletleri çalışmalarda kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Myofascial Training Protocols on Functional Training Objective: The aim of this study; To examine the effect of functional training to be applied with myofascial training protocols on the performance development of male high school students aged between 15-18, who are licensed (competitive) in school teams and sports clubs in various branches. Method: The study was conducted with a total of 60 people in 4 groups of 15 people. All movements were performed regularly in the training. 3 training sessions were performed each week (1-2 hours a day) and lasted a total of 20 weeks (5 months). The first and last measurement values made in these trainings are recorded in detail under the subject heading. The movements are designed to increase the number of repetitions every week and the number of sets every 3 weeks. In the data obtained, the“Paired Samples T Test”test was used for the development of each group within itself, and the“One Way Anavo”test was used for the development difference between the groups. The p significance value in all statistics was taken as p<0.05. Result: There was no significant difference in the statistical evaluations within and between the groups in the Agility T Test and Functioanl Movement Screen (FMS) results but it was found within the groups in the Acceleration Speed tests. Significant differences were found in some parameters between groups and within groups in the Vertical and Horizontal Jump tests. Conslusions: As a result, although there was a significant difference within and between groups in some biomotor tests, it was found according to statistical results that the Power Bag group, which is one of the hypotheses of the study, improved myofascial lines (p <0.05). In the Agility T Test and Funcitonal Movement Screen (FMS) tests, significant difference wasn't found within and between the groups (p>0.05). Although there was a significant difference (p<0.05) between the groups in the Vertical and Horizontal Jump Tests and Acceleration Speed Tests, kettlebells, dumbbells and resistance bands can be used in the studies because the movement patterns and angles in the studies are very similar to each other.