Investigation of HLA profiles in cases of immune checkpoint inhibitor-associated thyroiditis
İmmün kontrol noktası inhibitörleri ilişkili tiroidit vakalarında HLA profillerinin incelenmesi
- Tez No: 978937
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ÜNLÜTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Genetik, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Oncology, Genetics, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: İmmün kontrol noktası inhibitörleri, HLA, tiroidit, immün ilişkili advers etkiler, genetik yatkınlık, Immune checkpoint inhibitors, HLA, thyroiditis, immune-related adverse events, genetic predisposition
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, immün kontrol noktası inhibitörleri (ICIs) ilişkili tiroidit gelişen hastalarda HLA alel dağılımı incelenmiş ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırılarak belirli HLA tiplerinin risk faktörü olup olmadığı araştırılmıştır. Tek merkezli kesitsel bir araştırma olarak tasarlanmıştır. ICIs ilişkili tiroidit gelişen 30 hasta ile kemik iliği nakil donörü olan 100 sağlıklı kontrol birey çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya daha önce tiroid hastalığı olan, boyun bölgesine radyoterapi alan hastalar dahil edilmedi. USG'de tiroidit bulgusu olmayanlar çalışmadan çıkarıldı. Klinik verileri retrospektif olarak hastane veri sisteminden incelenmiştir. Dahil edilen katılımcıların HLA-A, HLA-B, HLA-C, HLA-DRB1 ve HLA-DQB1 lokuslarının, alel tiplendirimi sekans spesifik oligonükleotid proplama (SSOP) yöntemi ile yapıldı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilerek, ICIs-Tiroidit ile ilişkili olabilecek HLA alelleri araştırılmıştır. Tek değişkenli analizlerin ardından anlamlı bulunan değişkenler çok değişkenli lojistik regresyon analizine dahil edilmiştir. HLA-A*02 (p=0.009; OR=3,49) ve HLA-B*18 (p=0.006; OR=5.26) alellerinin, ICIs ilişkili tiroidit ile anlamlı ilişkili olduğu bulunmuştur. Bu alellere sahip bireylerde tiroidit gelişme riski sağlıklı popülasyona kıyasla daha yüksek olduğu gösterilmiştir. ICIs ilişkili tiroid disfonksiyonlarında HLA-A*02 ve HLA-B*18 alellerinin varlığı, artmış riskle ilişkilendirilmiştir. Bu veriler ışığında HLA'nın bir risk faktörü olarak kullanılması, gelecekte bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesi ve yüksek riskli hastaların önceden belirlenebilmesi açısından önemli bir rol oynayabilir. Hala ICIs tiroidit gelişim mekanizması net olmayıp, elde edilen sonuçların daha büyük hasta gruplarında ve farklı popülasyonlarda doğrulanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the distribution of HLA alleles in patients who developed thyroiditis associated with immune checkpoint inhibitors (ICIs) and to assess whether specific HLA types might constitute risk factors by comparing them with healthy controls. This was a single-center, cross-sectional study. A total of 30 patients who developed ICI-related thyroiditis and 100 healthy bone marrow donor controls were included. Individuals with a prior diagnosis of thyroid disease, a history of neck radiotherapy, or no ultrasound findings consistent with thyroiditis were excluded. Clinical data were retrospectively obtained from the hospital information system. HLA typing of the HLA-A, HLA-B, HLA-C, HLA-DRB1, and HLA-DQB1 loci was performed using the sequence-specific oligonucleotide probing (SSOP) method. The collected data were statistically analyzed to identify HLA alleles potentially associated with ICI-related thyroiditis. Variables found significant in univariate analyses were included in multivariate logistic regression analysis. HLA-A*02 (p=0.009; OR=3,49) and HLA-B*18 (p=0.006; OR=5.26) alleles were found to be significantly associated with ICI-related thyroiditis. Individuals carrying these alleles had a higher risk of developing thyroiditis than the healthy population. HLA-A*02 and HLA-B*18 alleles were associated with an increased risk of thyroid dysfunction induced by ICIs. Considering HLA typing as a potential risk marker may contribute to developing personalized treatment strategies and early identification of high-risk individuals. Since the pathogenesis of ICI-induced thyroiditis remains unclear, further studies involving larger patient cohorts and diverse populations are needed to validate these findings.