Genital HPV (Human Papilloma Virüs) Pozitif Kadınlarda Psikoseksüel Durumun İncelenmesi
Examination of Psychosexual Status in Genital HPV (Human Papilloma Virus) Positive Women
- Tez No: 979064
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RULİN DENİZ, PROF. DR. YILDA ARZU ABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cinsel işlev bozukluğu-fizyolojik, Obstetrik-hemşirelik, Papillomavirüs enfeksiyonları, Papillomavirüsler, Sexual dysfunction-physiological, Obstetrical-nursing, Papillomavirus infections, Papillomaviridae
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, genital HPV (Human Papilloma Virüs) pozitif kadınlarda psikoseksüel durumun incelenmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel tipte yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, Nisan 2024-Mart 2025 tarihleri arasında Bandırma İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM Birimi ile Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniklerine kontrol amacıyla başvuran ve son beş yıl içinde genital HPV pozitif tanısı almış 207 kadın oluşturmuştur. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Kadın Cinsel İşlev Ölçeği (FSFI) ve Depresyon Anksiyete Stres-21 Ölçeği (DAS) aracılığıyla yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizleri SPSS 24 paket programı ile yapılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 46,49±10,21 olup, %43,48'inin menopoz döneminde olduğu, %66,67'sinin orta gelir düzeyine sahip, %79,23'ünün evli, %30,44'ünün doğum kontrol yöntemi kullandığı, %53,14'ünün sigara içtiği ve %56,04'ünün ailesinde kanser öyküsü bulunduğu belirlenmiştir. Kadınların FSFI toplam puan ortalaması 17,69±7,86, depresyon puanı 4,92±3,74, anksiyete puanı 4,21±3,33 ve stres puanı 5,26±3,52 olarak saptanmıştır. Kadınların cinsel işlev düzeyleri incelendiğinde, %94,2'sinde (n=195) FSFI puanlarının 26,55 ve altında olduğu, dolayısıyla cinsel işlev bozukluğu bulunduğu; yalnızca %5,8'lik (n=12) bir grupta cinsel işlev bozukluğu olmadığı saptanmıştır. Depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri açısından kadınların %53,1'i normal, %15,9'u hafif, %20,3'ü orta, %8,7'si ileri ve %1,9'u çok ileri düzeyde depresyon belirtisi göstermektedir. Anksiyete düzeyinde kadınların %50,7'si normal sınırlarda; %16,9'u hafif, %14,0'ı orta, %10,1'i ileri ve %8,2'si çok ileri düzeydedir. Stres düzeyleri açısından ise kadınların %75,4'ü normal sınırlarda, %12,1'i hafif, %8,7'si orta ve %3,9'u ileri düzey stres yaşamaktadır; çok ileri düzey stres bildirimi bulunmamıştır. Cinsel işlev düzeyleri ile yaş arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki (r=-0,22, p<0,01) bulunmuştur. Ayrıca, depresyon ile anksiyete (r=0,71, p<0,01), depresyon ile stres (r=0,74, p<0,01) ve anksiyete ile stres (r=0,73, p<0,01) düzeyleri arasında pozitif yönlü çok güçlü ilişkiler saptanmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma genital HPV pozitif kadınlarda cinsel işlev bozukluğu ile depresyon, anksiyete ve stres düzeylerinin yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Bulgular, HPV enfeksiyonunun yalnızca fizyolojik değil, aynı zamanda psikolojik ve cinsel sağlık üzerinde de belirgin etkileri olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda, HPV tanısı alan kadınlara yönelik bütüncül bir yaklaşım benimsenmeli, psikolojik danışmanlık ve cinsel sağlık desteği içeren hizmetlerin sağlık sistemine entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive and cross-sectional study to examine the psychosexual status of women who are HPV (Human Papilloma Virus) positive. The sample for the study consisted of 207 women who visited the Bandırma District Health Directorate KETEM Unit and the Bandırma Training and Research Hospital Gynaecology and Obstetrics Outpatient Clinic for check-ups between April 2024 and March 2025 and who had been diagnosed with genital HPV within the last five years. Data were collected through face-to-face interviews using the Personal Information Form, Female Sexual Functioning Index (FSFI), and Depression Anxiety Stress-21 Scale (DAS) prepared by the researchers. The analysis of the obtained data was performed using the SPSS 24 software package. The mean age of the participants was 46.49±10.21, 43.48% were in the menopausal period, 66.67% had a middle income level, 79.23% were married, 30.44% used birth control methods, 53.14% smoked, and 56.04% had a family history of cancer. The mean FSFI total score for women was 17.69±7.86, the depression score was 4.92±3.74, the anxiety score was 4.21±3.33, and the stress score was 5.26±3.52. When the women's sexual function levels were examined, 94.2% (n=195) had FSFI scores of 26.55 or below, indicating sexual dysfunction; only 5.8% (n=12) did not have sexual dysfunction. In terms of depression, anxiety and stress levels, 53.1% of women were normal, 15.9% showed mild symptoms, 20.3% showed moderate symptoms, 8.7% showed severe symptoms and 1.9% showed very severe symptoms of depression. Regarding anxiety levels, 50.7% of women were within normal limits; 16.9% were mild, 14.0% were moderate, 10.1% were severe, and 8.2% were very severe. In terms of stress levels, 75.4% of women are within normal limits, 12.1% experience mild stress, 8.7% experience moderate stress, and 3.9% experience severe stress; no reports of very severe stress were found. A weak negative correlation (r=-0.22, p<0.01) was found between sexual function levels and age. Furthermore, very strong positive correlations were found between depression and anxiety (r=0.71, p<0.01), depression and stress (r=0.74, p<0.01), and anxiety and stress (r=0.73, p<0.01). In conclusion, this study revealed that women with genital HPV infection have high levels of sexual dysfunction, depression, anxiety, and stress. The findings indicate that HPV infection has significant effects not only on physiological health but also on psychological and sexual health. Accordingly, a holistic approach should be adopted for women diagnosed with HPV, and it is recommended that services including psychological counselling and sexual health support be integrated into the healthcare system.