The experiences of expatriate teachers in international IB schools in Türkiye
Türkiye'deki uluslararası IB okullarında görev yapan yabancı uyruklu öğretmenlerin deneyimleri
  1. Tez No: 979065
  2. Yazar: CHARITY FEDOJE ABAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul liderliği, Uluslararası Bakalorya Programı, İş doyumu, School leadership, International Bacalaureate Program, Job satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
Özet
Bu nitel, betimsel fenomenolojik çalışma, Türkiye'deki Uluslararası Bakalorya (IB) okullarında görev yapan yabancı uyruklu öğretmenlerin deneyimlerini incelemekte; özellikle okul liderliğinin onların mesleki uyum süreçleri, iş doyumları ve genel adaptasyonları üzerindeki etkisini nasıl deneyimlediklerine odaklanmaktadır. Veriler, Türkiye'deki çeşitli IB okullarında çalışan yabancı uyruklu öğretmenlerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Bulgular, yabancı uyruklu öğretmenlerin hem IB programına hem de Türkiye'nin kültürel bağlamına uyum sağlama süreçlerinde fırsatlar ve zorluklar yaşadıklarını ortaya koymuştur. Kültürel duyarlılık, mentorluk ve mesleki destek gibi liderlik uygulamalarının, yabancı uyruklu öğretmenlerin iş doyumu ve kurumda kalma niyetleri üzerinde belirleyici faktörler olduğu görülmüştür. Çalışma, öğretmenlerin iyi oluşunu ve kurumsal istikrarı artırmak için okul yöneticilerinin kapsayıcı ve kültürel olarak duyarlı liderlik uygulamalarını benimsemeleri yönünde önerilerle son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This qualitative descriptive phenomenological study explores the lived experiences of expatriate teachers working in International Baccalaureate (IB) schools in Türkiye, with a focus on how school leadership influences their professional integration, job satisfaction, and overall adaptation. Data were collected through semi-structured interviews with expatriate teachers across various IB schools in Türkiye. Findings reveal that expatriate teachers experience both opportunities and challenges in adapting to the IB framework and the cultural context of Türkiye. Leadership practices such as cultural sensitivity, mentorship, and professional support emerged as key factors influencing expatriate teachers' satisfaction and retention. The study concludes with recommendations for school leaders to adopt inclusive, culturally responsive leadership practices to enhance teacher well-being and organizational stability.