Sürekli öfke ve duygusal yeme arasındaki ilişkide bilinçli farkındalığın ve duygu kabulünün düzenleyici rolünün incelenmesi
An examination of the relationships between trait anger, emotional eating, mindfulness and emotion acceptance
- Tez No: 979070
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE TASA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilinçli Farkındalık, Duygusal Yeme, Sürekli Öfke, Duygu Kabulü, Mindfulness, Emotional Eating, Trait Anger, Emotion Acceptance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Sürekli öfke, bireyin zamana yayılan ve tekrarlayıcı bir biçimde öfke duymaya eğilimli olması durumudur. Bu durum, anlık ya da geçici öfke tepkilerinden farklı olarak, bireyin genel duygu durumu içinde öfkeye daha yatkın olmasıyla karakterizedir. Duygusal yeme ise, bireyin fizyolojik açlık dışında, stres, öfke, kaygı gibi olumsuz duygularla başa çıkmak amacıyla yemek tüketmesidir. Bilinçli farkındalık (mindfulness), bireyin dikkatini bilinçli bir şekilde içinde bulunduğu ana yönlendirmesi, bu anı yargılamadan, değiştirmeye çalışmadan ve kabul edici bir tutumla deneyimlemesidir. Bilinçli farkındalık, zihinsel süreçlerin farkına varmayı ve otomatik tepkiler yerine daha bilinçli tepkiler geliştirmeyi destekler. Duygu kabulü ise bireyin yaşadığı duyguları bastırmadan, değiştirmeye çalışmadan ve yargılamadan kabul edebilmesidir. Bu araştırmada, sürekli öfke, duygusal yeme, bilinçli farkındalık ve duygu kabul düzeylerinin arasındaki ilişkileri araştırmak amaçlanmıştır. Araştırmada nicel yöntemlerden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Türkiye'de yaşayan 18- 45 yaş aralığındaki yetişkin bireyler oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi, kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 330 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırma verileri Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Duygusal Yeme Ölçeği, Sürekli Öfke ve Öfke İfade Stilleri Ölçeği ve Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği ile çevrim içi ortamda toplanmıştır. Araştırma verilerinin normallik incelemesi değerlendirilmiş ve normal dağılım tespit edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkileri analiz etmek için Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırma bulguları, duygusal yeme davranışını azaltmaya yönelik müdahalelerde bilinçli farkındalık becerilerinin geliştirilmesinin ve duygusal düzenleme güçlüklerinin ele alınmasının önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Trait anger refers to an individual's tendency to experience anger frequently and persistently over time. Unlike state or temporary anger responses, trait anger is characterized by a greater overall predisposition to anger as part of the individual's general emotional state. Emotional eating is the consumption of food not in response to physiological hunger, but as a way to cope with negative emotions such as stress, anger, or anxiety. Mindfulness is the practice of intentionally directing one's attention to the present moment, experiencing it with an accepting and non-judgmental attitude, without trying to change or suppress it. Mindfulness supports awareness of mental processes and helps individuals develop conscious responses instead of automatic reactions. Emotion acceptance refers to the ability to acknowledge and accept one's emotions without suppressing, altering, or judging them. This study aimed to investigate the relationships among trait anger, emotional eating, mindfulness, and emotion acceptance levels. The method used in this study was correlational, under the category of quantitative research. The study population consisted of adults aged 18 to 45 living in Turkey. The sample included 330 participants selected using the convenience sampling method. Data were collected online using the Mindful Attention Awareness Scale (MAAS), Emotional Eating Scale, Trait Anger and Anger Expression Styles Scale, and Difficulties in Emotion Regulation Scale. The normality of the data distribution was assessed and found to be normal. Pearson correlation analysis was conducted to examine the relationships between the variables. The study findings suggest that enhancing mindfulness skills and addressing difficulties in emotion regulation are important components of interventions aimed at reducing emotional eating behaviors.