Diversity in unity: A proposal for the differentiated integration in the European Union
Birlikte çeşitlilik: Avrupa Birliği'nde farklılaştırılmış entegrasyon için bir öneri
- Tez No: 979071
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK ZEYNEP ALPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, European Union
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya saldırmasından bu yana, Avrupa Birliği (AB), Doğu Avrupa'da sadece iki yıl içinde üç yeni aday ülke kazandı.. Ayrıca Avrupa entegrasyonu, hem Avro Bölgesi'nde hem de Schengen Bölgesi'nde yeni üyeleriyle Avrupa genişlemesinin hızlı temposunu takip etti. Son olarak, tüm Avrupa ülkelerini kapsayacak şekilde Avrupa Siyasi Topluluğu (APK) kuruldu. Avrupa genişlemesi ve entegrasyonuna ilişkin tartışmalar AB gündemine geri dönerken, AB'nin kendi içinde nasıl daha fazla entegre olabileceği, bu sisteme nasıl yeni ülkelerin eklenebileceği ve üye olmayan ülkelerle ilişkilerin nasıl şekillendirilebileceği gibi yeni sorular da gündeme geldi. Birçok öneri buna yanıt bulmaya çalıştı ki bunlardan biri, 2023 yılında Fransız-Alman uzmanlardan oluşan bir çalışma grubu tarafından önerilen çok katmanlı bir yapı fikridir. Bu tez, farklılaştırılmış bir entegrasyon modelinin uygulanıp uygulanamayacağına ve üye devletler ile diğer Avrupa ülkeleri arasında çok katmanlı bir sistemin kurumsal bir çerçeveyle nasıl işleyebileceğine odaklanacaktır. Farklılaştırılmış entegrasyonun sınıflandırılması ve teorik arka planıyla başlayan tez; önce AB içinde, sonra dışında, daha fazla ve daha az entegre olmuş ülkeler arasındaki mevcut entegrasyon farklarını anlatarak devam edecektir. Bunu, geçmişten günümüze çok katmanlı bir Avrupa hakkında yapılan siyasi ve akademik öneriler takip edecektir. Ardından, farklılaştırılmış entegrasyonun uygulanabilirliği ve meşruiyeti analiz edilecektir. Tez, tartışılanların kısa bir analiziyle sonlandırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Since Russia's attack on Ukraine in February 2022, the European Union (EU) has gained three new candidate countries in Eastern Europe in just two years. European integration also followed the fast pace of the European enlargement, with new members in both the Eurozone and the Schengen Area. Finally, the European Political Community (EPC) has been established to include all European countries. While the discussions regarding European enlargement and integration made their comeback into the EU agenda, new questions are also raised about how the EU can be more integrated inside, how new countries can be added into this system and how relations with non-member countries can be framed. Many proposals tried to find answers, including the idea of a multi-tier structure proposed by a Franco-German working group of experts in 2023. This thesis will focus on whether a differentiated integration model can be implemented and how a multi-tier system between member states and other European countries can work with an institutional framework. Starting with the classification and the theoretical background of differentiated integration, the thesis will continue with the explanation of the current differences of integration between more and less integrated countries, first inside and then outside of the EU. It will be followed by political and academic proposals of a multi-layered Europe, from the past to the present. Then, the practicality and legitimacy of the differentiated integration will be analysed. The thesis will be concluded with a brief analysis of what has been discussed.