Analysis of villain fathers through Lacanian lenses in Emily Bronte's Wuthering Heights and Jane Austen's Northanger Abbey
Emıly Bronte'nin Uğultulu Tepeler ve Jane Austen'in Northanger Manastırı'nda Lacan merceği aracılığıyla zalim babalar kavramları' nın analizi
  1. Tez No: 979087
  2. Yazar: GÜLSÜM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED METİN ÇAMELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Psikanalitik teori, sembolik düzen, babanın adı, arzu ve eksiklik, Jacques Lacan, Uğultulu Tepeler, Northanger Manastırı, Psychoanalysis theory, Symbolic order, the Name of the Father, Desire and Lack, Jacques Lacan, Wuthering Heights, Northanger Abbey
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Emily Bronte'nin yayımlanmış romanı Uğultulu Tepeler ve Jane Austen'ın Northanger Manastırı, İngiliz Edebiyatı'nda zamansız klasikler olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca, Northanger Manastırı, 1803'de yazıldığında, o dönem edebiyatı toplum ve kültürde meydana gelen değişiklikleri yansıttığından dolayı da öne çıkmaktadır. Northanger Manastırı yazıldığında, fanteziden gerçeğe geçişi, Hayali'den Sembolik'e psikanalitik geçiş olarak görülebilir. Kötü niyetli baba figürü General Tilney, Lacan'ın“Babanın Adı, Sembolik Düzen ve Arzu ve Noksanlık”temsil eder. 19. yüzyılın başlarında toplumu yapılandıran gerçek para düzenlemelerini, sınıf yasalarını ve görgü kurallarını acımasızca uygular. Buna ek olarak, Emily Bronte 1847'de Uğultulu Tepeler'i yayınladığında, İngiltere Viktorya döneminin ortasındaydı. Bu dönemde, edebiyat tipik olarak katı ahlak kurallarına açıkça tanımlanmış iyi ve kötü kavramlarına bağlıydı ve genellikle erdemli davranışları olumlu bir sonuçla ödüllendiriyordu. Ancak Uğultulu Tepeler, bu geleneklere tamamen meydan okuyarak, dönemine göre radikal ve eşi benzeri görülmemiş bir eser haline geldi. Viktorya dönemi edebiyatı ahlaki ciddiyet, itidal ve mutlu sonlar üzerine kuruluydu. Emily Bronte şiddetli tutku, işkence gören aile ilişkileri ve intikam sağladı. Tüm bunlar, Jacques Lacan'ın psikanalitik teorisiyle bağlantı kurmaktadır. Sadece bir baba figürü değil birkaç yıkıcı, kayıp ya da istismarcı sözde baba vardır. Hindley Earnshaw (Bay Earnshaw'un ölümünden sonra) Hareton ve Heathcliff için sarhoş, sadist bir baba figürü olarak hizmet eder. Heathcliff'in kendisi de bir sonraki nesil, özellikle de Linton ve Hareton için bir tür“sapkın baba”figürüdür. Lacancı terimlerle ifade edecek olursak bu tür figürler Lacan'ın“Babanın Adı, Sembolik Düzen ve Arzu ve Noksanlık”olarak adlandırdığı terim'in başarısız versiyonlar'ını temsil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Emily Bronte's Wuthering Heights and Jane Austen's Northanger Abbey stand out as timeless classics in English Literature. Moreover, written in 1803, Northanger Abbey stands out as a seminal work since it resonates with prevailing changes occurring in literature, society and culture at the time. When Northanger Abbey was written, it captured the transition from fantasy to reality akin to the psychoanalytic shift from Imaginary to Symbolic. The malevolent father figure, General Tilney, represents Jacques Lacan's concepts of“The Name of the Father”,“Symbolic Order”,“Desire”and“Lack”. He brutally upholds the real money regulations, class legislation and etiquette laws that structure early 19th century society. In addition, when Emily Brontë published Wuthering Heights in 1847, England was in the midst of the Victorian era. During this period, literature typically adhered to rigid moral codes, clearly defined concepts of good and evil, and often rewarded virtuous behaviour with a positive conclusion. However, Wuthering Heights completely challenged these conventions, making it radical and unprecedented for its time. Victorian literature was based on moral gravity, emotional restraint, and happy endings. Emily Brontë offered instead fierce passion, tortured familial relationships, and vengeance. All these elements connect with Jacques Lacan's psychoanalytic theory. There is not just one father figure, but several destructive, absent, or abusive pseudo-fathers. Hindley Earnshaw (after the death of Mr. Earnshaw) serves as a drunken, sadistic father figure to Hareton and Heathcliff. Heathcliff himself is a kind of“perverse father”figure to the next generation, particularly Linton and Hareton. Using Lacanian terms, such figures represent failed versions of what Lacan calls“The Name of the Father”,“Symbolic Order”, and“Desire and Lack”.