Investigation of the antimicrobial and antibiofilm activities of Turkish traditional probiotic beverages on some pathogenic bacteria
Geleneksel türk probiyotik içeceklerinin bazı patojen bakteriler üzerindeki antimikrobiyal ve antibiyofilm aktivitelerinin araştırılması
- Tez No: 979086
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İPEK ADA ALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antibiyofilm, Antibiofilm
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomedikal Teknolojiler Bilim Dalı
Özet
Probiyotik suşlar, Laktik Asit Bakterileri (LAB) ailesine ait olup yoğurt, fermente süt ve diğer fermente gıdalarda bulunmaktadır. Probiyotiklerin; enfeksiyöz etkenlere karşı bağışıklık sistemini güçlendirme, patojen mikroorganizmalara karşı antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip olma, kanser riskini azaltma, kötü kolesterol seviyelerini düşürme, yüksek tansiyonu azaltma, alerjileri hafifletme, Alzheimer ve Parkinson gibi dejeneratif hastalıkları önleme, antioksidan aktivite gösterme ve yara iyileşmesini destekleme gibi birçok terapötik etkisinin olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada, boza, kefir, üzüm suyu, şalgam suyu ve turşu suyu gibi geleneksel Türk probiyotik içeceklerinin ticari ve ev yapımı örneklerinden izole edilen bakterilerin, insanlarda yaygın olarak rastlanan patojen bakteriler olan Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniaee ATCC 700603, Staphylococcus aureus ATCC 29213, Bacillus subtilis ATCC 21332, Salmonella typhimurium ATCC 14028 ve Enterococcus faecalis ATCC 29212'ye karşı antibakteriyel ve antibiyofilm aktiviteleri değerlendirilmiştir. Agar-well difüzyon yöntemine göre, ticari örnekler (ayran, kefir ve şalgam suyu), S. typhimurium, E. coli ve K. pneumoniaee'ye karşı antibakteriyel aktivite sergilemişken, ev yapımı örneklerde yalnızca ayran, E. coli'ye karşı antibakteriyel aktivite göstermiştir. MİK (Minimum İnhibitör Konsantrasyon) yöntemine göre ise, ticari örnekler (ayran, boza, kefir ve turşu suyu), S. typhimurium ve E. coli'ye karşı antibakteriyel aktivite gösterirken, ev yapımı örneklerde sadece ayran, E. coli'ye karşı antibakteriyel aktivite göstermiştir. Antibiyofilm aktivite sonuçlarına göre, ticari örneklerden boza, S. aureus'a karşı %90,60 oranında antibiyofilm aktivite sergilerken, ev yapımı örneklerden şalgam suyu, B. subtilis'e karşı %94,91 oranında antibiyofilm aktivite göstermiştir. Hem agar-well difüzyon hem de MİK yöntemine göre antibakteriyel aktivitenin ticari örneklerde daha yüksek oranda gözlendiği, antibiyofilm aktivitenin ise ev yapımı örneklerde daha yüksek oranda olduğu belirlenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda, geleneksel Türk probiyotik içeceklerinin çeşitlendirilmesi ve ihracatının ulusal ekonomiye katkı sağlayacağı, tedavide antibiyotiklere alternatif oluşturacağı ve toplumda antibiyotik kullanımını azaltacağı öngörülmektedir. Ayrıca bu çalışmanın, probiyotik içecek ve gıdaların patojen bakterilere karşı antibakteriyel ve antibiyofilm etkilerine yönelik diğer epidemiyolojik çalışmalara da katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Probiotic strains belong to the Lactic Acid Bacteria family and are found in yogurt, fermented milk, and other fermented foods. Probiotics have been identified to have many therapeutic effects, such as strengthening the immune system against infectious agents, possessing antibacterial and antiviral properties against pathogenic microorganisms, reducing cancer risk, lowering bad cholesterol levels, reducing high blood pressure, alleviating allergies, preventing degenerative diseases like Alzheimer's and Parkinson's, exhibiting antioxidant activity, and aiding in wound healing. In this study, the antibacterial and antibiofilm activity of the bacteria isolated from samples of traditional Turkish probiotics beverages which commercial and handmade such as boza, kefir, grape juice, turnip juice, and pickle juice were be evaluated against commonly found human pathogenic bacteria that Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae ATCC 700603, Staphylococcus aureus ATCC 29213, Bacillus subtilis ATCC 21332, Salmonella typhimurium ATCC 14028, and Enterococcus faecalis ATCC 29212. According to the agar well diffusion method, commercial samples (ayran, kefir, and shalgam juice) exhibited antibacterial activity against S. typhimurium, E. coli, and K. pneumoniae, while for homemade samples, only ayran exhibited antibacterial activity against E. coli. According to the MIC method, commercial samples (ayran, boza, kefir and pickle juice) exhibited antibacterial activity against S. typhimurium and E. coli, while for homemade samples, only ayran exhibited antibacterial activity against E. coli. Regarding the antibiofilm activity results, boza from commercial samples showed 90.60% antibiofilm activity against S. aureus, while shalgam juice from homemade samples showed 94.91% antibiofilm activity against B. subtilis. Antibacterial activity was observed at a higher rate in commercial samples according to both the agar well diffusion and MIC methods, while antibiofilm activity was observed at a higher rate in handmade samples. Based on the data obtained from the study, it is expected that the diversification and export of traditional Turkish probiotic beverages will contribute to the national economy, provide an alternative to antibiotics in treatment, and reduce antibiotic use in society. This study is also expected to contribute to other epidemiological studies related to the antibacterial and antibiofilm activity of probiotic beverages and foods against pathogenic bacteria.