Varoluşçu psikoloji ve din: Temsilciler ve temel kavramlar üzerinden bir inceleme
Existential psychology and religion: An examination through representatives and fundamental concepts
- Tez No: 979148
- Danışmanlar: DR. AYŞE ŞENTEPE LOKMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Din psikolojisi, Varoluşsal psikoloji, Psychology of religion, Existential psychology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
On dokuzuncu yüzyılda moderniteye bir tepki olarak doğan varoluşçuluk insanın kendini gerçekleştirme iradesine sahip olduğu ve varlığının sınırlanamayacağı ilkesine dayanan felsefi bir düşünce sistemidir. Kierkegaard, Nietzsche, Heidegger, Jean-Paul Sartre gibi düşünürler tarafından temelleri atılan ve geliştirilen varoluşçuluk; özgürlük, yalıtım, anlamsızlık gibi temel insani kaygıları kendine konu edinir. Bireyi ve onun sahip olduğu temel varoluşsal kavramları ele alan varoluşçu yaklaşım, pek çok hümanist düşünürü etkilemiştir. Edebiyat, sinema gibi sanat dallarına da ilham olan varoluşçuluğun etki alanlarından biri de psikoloji olmuştur. Çalışmada, varoluşçu psikolojinin temsilcilerinin dini görüşleri ve be görüşleri bağlamında temel varoluşsal kavramların din ve maneviyat ile ilişkisinin ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırma L. Binswanger, V. F.rankl, R. May, Irvin D. Yalom, E. van Deurzen ve Türkiye'de varoluşçu yaklaşım üzerinde çalışmalar yürütmüş olan Erol Göka ile sınırlandırılmıştır. Araştırmanın yöntemi nitel araştırma olarak belirlenip doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde varoluşçu psikolojinin zeminini oluşturması nedeniyle varoluşçu felsefe ele alınmış ve öncü isimleri ile temel kavramları üzerinden varoluşçu psikolojinin ortaya çıktığı süreç izlenmiştir. İkinci bölümde ise önde gelen isimler ve varoluşsal kavramlar (kaygı, anlam, özgürlük, yalnızlık, hayatın anlamı) aracılığı ile varoluşçu psikolojinin çerçevesi çizilmiştir. Son olarak üçüncü bölümde, çizilen çerçeve doğrultusunda varoluşçu psikoloji yaklaşımını benimseyen psikologların dini görüşleri ve varoluşsal kavramların din ile irtibatı ele alınmıştır. Bu bağlamda sağlıklı bir dini yaşantı, bireyin varoluşsal sorularının çözümünde ve anlamlandırılmasında, işlevsel ve yapıcı bir şekilde ele alınmaktadır. Sonuç olarak varoluşçu psikolojinin dini; dinin işlevselliği ve bireylerin yaşamlarındaki belirleyici konumu açısından değerlendirdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Existentialism, which emerged in the 19th century as a reaction to modernity, is a philosophical system of thought based on the principle that humans have the will to realize themselves and that their existence cannot be limited. Existentialism, which was founded and developed by thinkers such as Kierkegaard, Nietzsche, Heidegger, and Jean-Paul Sartre, focuses on fundamental human concerns such as freedom, isolation, and meaninglessness. The existentialist approach, which deals with the individual and the fundamental existential concepts they possess, has influenced many humanist thinkers. Existentialism, which has also inspired art forms such as literature and cinema, has had an impact on psychology. This study aims to reveal the relationship between fundamental existential concepts and religion and spirituality in the context of the religious views and opinions of representatives of existential psychology. The research is limited to L. Binswanger, V. Frankl, R. May, Irvin D. Yalom, E. van Deurzen, and Erol Göka, who has conducted studies on the existential approach in Turkey. The research method was determined as qualitative research, and the document review technique was used. In the first section of the study, existential philosophy was examined as it forms the basis of existential psychology, and the process of the emergence of existential psychology was traced through its pioneers and basic concepts. In the second section, the framework of existential psychology is outlined through leading figures and existential concepts (anxiety, meaning, freedom, loneliness, the meaning of life). Finally, in the third section, the religious views of psychologists who adopt the existential psychology approach and the connection between existential concepts and religion are discussed in line with the framework outlined above. In this context, a healthy religious life is considered in a functional and constructive way in solving and making sense of the individual's existential questions. As a result, it has been observed that existential psychology evaluates religion in terms of its functionality and its decisive position in individuals' lives.