Yoğun bakım hemşirelerinin perkütan endoskopik gastrostomili bireylerin beslenme ve bakım uygulamalarına yönelik bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of intensive care nurses' knowledge towards feeding and care practices in patients with percutaneous endoscopic gastrostomy
  1. Tez No: 979147
  2. Yazar: GAYE MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Perkütan Endoskopik Gastrostomi, Enteral Beslenme, Yoğun Bakım Hemşireliği, Percutaneous Endoscopic Gastrostomy, Enteral Nutrition, Intensive Care Nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yoğun bakım hemşirelerinin perkütan endoskopik gastrostomili (PEG) hastaların beslenme ve bakım uygulamalarına yönelik bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini Mayıs 2024- Temmuz 2024 tarihleri arasında İstanbul'da Kamu Hastaneleri Başkanlığı 6 kapsamında bulunan hastanelerde görev alan yoğun bakım hemşireleri, örneklemini ise araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan 134 hemşire oluşturdu. Veriler, gerekli izinlerin alınmasından sonra araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan anket formu ile toplandı. Sonuçlar; %95 güven aralığında anlamlılık ise p<0,05 (çift yönlü) altında değerlendirildi. Bütün istatistiksel hesaplamalar SPSS yazılımı versiyon 27 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) ile yapıldı. PEG beslenme ve bakım uygulamaları bilgi düzeyi puan ortalamaları sırasıyla 12,90±1,15 (aralık, 10-15) ve 23,29±2,31 (aralık, 16-29) olarak bulundu. Hemşirelerin PEG beslenme uygulamaları bilgi düzeyinin %85,9; bakım uygulamaları bilgi düzeyinin ise %77,6 olduğu saptandı. Hemşirelerin PEG beslenme ve bakım uygulamaları bilgi düzeyi arasındaki ilişki incelendiğinde, PEG beslenme uygulamaları bilgi düzeyi arttıkça PEG bakım uygulamaları bilgi düzeyinin de istatistiksel olarak anlamlı derecede arttığı belirlendi. Temmuz 2025 , 62 sayfa.
Özet (Çeviri)
This study, which was planned and conducted as a descriptive and cross-sectional, was conducted to evaluate intensive care nurses' knowledge towards feding and care practices in patients with gastrostomy. The universe of the study consisted of nurses working in intensive care units at hospitals which is affiliated to Directorate of Public Hospitals-6 between May 2024- July 2024, and the sample consisted of 134 intensive care nurses who were willing/volunteered to participate in the study after obtaining the necessary permissions. The data were collected using a questionnaire form prepared by the researcher through a literatüre review. The results were evaluated at a %95 confidence interval and significance was p<0.05 (two-sided). All statistical calculations were performed using SPSS software version 27 (IBM Corp., Armonk, NY, USA). Intensive care nurses' knowledge towards feeding and care practices in PEG was calculated in order 12,90±1,15(interval, 10-15) and 23,29±2,31 (interval, 16-29). Based on the result, it was determined that intensive care nurses' knowledge towards feeding practices scores were %85.9 and care practices scores were %77.6. When the relationship between nurses' knowledge level of PEG nutrition and care practices was examined, it was determined that as the knowledge level of PEG nutrition practices increased, the knowledge level of PEG care practices also increased statistically significantly. July 2025, 62 pages.