Romatoid artrit hastalarında fonksiyonel durum, öz-etkililik algısı ve ağrı düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between functional status, self-efficacy perception, and pain level in patients with rheumatoid arthritis
  1. Tez No: 979316
  2. Yazar: FATMA ERTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA AKIN EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Artrit-romatoid, Ağrı, Öz yönetim, Arthritis-rheumatoid, Pain, Self-management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma Romatoid Artrit (RA) hastalarında fonksiyonel durum, öz-etkililik algısı ve ağrı düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı ilişki arayıcı bir araştırmadır. Araştırma örneklemini Temmuz ile Eylül 2024 tarihleri arasında bir şehir hastanesinin romatoloji servisi ve polikliniklerinde tedavi gören 195 RA hastası oluşturdu. Bir örnekleme yöntemi kullanılmayıp örnekleme veri toplama tarihlerinde dahil edilme kriterlerini karşılayan hastalar alındı. Veriler Standford Sağlık Değerlendirme Anketi (SDA), Artritli Bireylerde Öz-Etkililik Ölçeği (AÖO) ve Ağrı Değerlendirme Formu ile toplandı. Bulgular: Örneklemin ortalama yaşı 48,57±14,05 yıl, %72,8'i kadın ve RA tanı süresi 9,00±9,35 yıldır. AÖO puan ortalaması (125,44±31,10) bu grup hastalarda öz-etkililik algısının orta düzeyde, SDA toplam ölçek puan ortalaması (0,69±0,78) bağımlılık düzeyinin düşük olduğunu göstermektedir. Bireylerin %48,5'i RA'ya bağlı her gün ağrı yaşadığını bildirdi. Artritli Bireylerde Öz-Etkililik Ölçeği puanları ile Standford SDA toplam ölçek arasında istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönlü ve orta düzeyde ilişki bulundu (r= -0,651; p=0,000). VAS skoru ile Standford SDA toplam ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve zayif düzeyde korelasyon saptandı (r= 0,359; p=0,000). AÖO puanları ile Vizuel Analog Skala skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönlü ve zayıf düzeyde korelasyon saptandı (r= - 0,298; p=0,000). Sonuç: Sonuçlar RA'lı bireylerde öz-etkililik algısını arttırmaya, ağrı yönetimi konusunda desteklenmesine ve fonksiyonel durumun geliştirilmesine gereksinim olduğunu göstermektedir. Bireylere olumlu geri bildirimlerin verilmesi, cesaretlendirilmesi ve ağrı kontrolü konusunda gereksinimlere özel eğitim verilmesi öz-etkililik algısını olumlu etkileyebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the relationship between functional status, self-efficacy perception, and pain level in patients with Rheumatoid Arthritis (RA). Materials and Methods: This study is descriptive correlational research. The sample of the study consisted of 195 patients with RA who were treated in the rheumatology clinic and outpatient clinics of a city hospital between July and September 2024. No sampling method was used; instead, patients who met the inclusion criteria during the data collection period were included. Data were collected using the Stanford Health Assessment Questionnaire, the Arthritis Self-Efficacy Scale (ASES), and the Pain Assessment Form. Results: The mean age of the participants was 48.57±14.05 years, with 72.8% being female, and the mean duration since rheumatoid arthritis diagnosis was 9.00±9.35 years. The mean total score of the ASES (125.44±31.10) indicated a moderate level of perceived self-efficacy among patients. The mean total score of the Health Assessment Questionnaire (0.69±0.78) reflected a low level of dependency. Furthermore, 48.5% of the individuals reported experiencing daily pain associated with rheumatoid arthritis. A statistically significant, negative, and moderate correlation was found between the ASES and the total scores of the Stanford Health Assessment Questionnaire (r = -0.651; p = 0.000). A statistically significant, positive, and weak correlation was observed between the Visual Analog Scale scores and the total scores of the Stanford Health Assessment Questionnaire (r = 0.359; p = 0.000). Furthermore, a statistically significant, negative, and weak correlation was identified between the ASES total scores and the Visual Analog Scale scores (r = -0.298; p = 0.000). Conclusion: The results indicate that there is a need to increase self-efficacy perception, support pain management, and improve functional status in individuals with RA. Providing positive feedback and encouragement, as well as offering needs-based education on pain control, can positively affect the perception of self-efficacy.