Yazıtlar ışığında bir Isauria yerleşimi: Dülgerler/Artanada
An Isaurian settlement in the light of inscriptions: Dülgerler/Artanada
  1. Tez No: 979317
  2. Yazar: RAMAZAN ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Arkeoloji, Göksu Nehri, Steller, Yunanca, İsauria bölgesi, Archaeology, Göksu River, Steles, Greek language, Isauria region
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Tez çalışmamızın konusu olan Artanada (Dülgerler), Isauria Bölgesi'nin epigrafik buluntular bakımından zengin yerleşimlerinden biridir. 1885 yılında J. R. S. Sterrett tarafından yapılan ilk bilimsel araştırmada Dülgerler'de derlenen altmış civarında Eski Yunanca yazıt 1888 yılında“The Wolfe Expedition to Asia Minor”eserinde yayımlamıştır. Bu yazıtlardan sadece bir mezar şiiri haricinde hiçbirinin herhangi bir modern dile çevirisi yapılmamıştır. Ayrıca, şimdiye kadar Artanada yerleşiminin yazıtlar üzerinden kültürel yapısının incelendiği belli başlı bir bilimsel çalışma yapılmamıştır. Tezimizin temel amacı, ilk yayınından günümüze yüzyıldan fazla süre geçmiş Dülgerler yazıtlarını güncelleyerek ve Türkçeye çevirerek tezin temel bilgi kaynağını oluşturmak ve bu yazıtlar üzerinden Artanada'yı tanıtmaktır. Artanada yerleşiminin uzunca bir kronolojik tarihini ortaya koymak mümkün değildir. Yerleşim yeri hakkında antik edebi metinler bilgi vermemektedir. Dülgerler'de bulunan mezar taşları dışında Artanada hakkında bilgi kaynağı oldukça kısıtlıdır. Mezar yazıtlarının tamamına yakını Roma İmparatorluk Dönemi'ndendir. Dolayısıyla epigrafik belgelerin sunduğu bilgiler Roma Dönemi'ndeki Artanada'nın tarihi coğrafyası ve sosyo-kültürel yaşamı hakkında çalışma yapmaya izin vermektedir. Tezin ilk bölümünde Artanada adının kökeni, tarihi coğrafya bakımdan konumu, yerleşim statüsü, teritoryum alanı ve yakın komşularıyla olan ilişkisi; Artanada sakinlerinin pagan ve Hristiyanlık dönemlerindeki inanç değerleri, mesleki yaşamları, ekonmik durumu incelenmektedir. İkinci bölümde Artanada'daki taş ustalığı sanatını en iyi yansıtan seçilmiş stellerin tanıtımına yer verilmektedir. Bölgede bulunan benzer örnekleriyle karşılaştırılmakta ve yerel ustalık özellikleri tespit edilmeye çalışılmaktadır. Üçüncü bölümü ise Dülgerler yazıtlarından Türkçe çeviri ve kısa yorumlarla Testimonia oluşturulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis, Artanada (Dülgerler), is one of the settlements in the Isauria Region that is rich in epigraphic finds. In the first scientific research conducted by J. R. S. Sterrett in 1885, around sixty Ancient Greek inscriptions collected in Dülgerler were published in 1888 in the work 'The Wolfe Expedition to Asia Minor'. With the exception of a single epigram, none of these inscriptions have been translated into any modern language. Furthermore, to date, no major scientific study has been conducted examining the cultural structure of the Artanada settlement through its inscriptions. The main objective of our thesis is to update the Dülgerler inscriptions, which have been over a century since their first publication, translate them into Turkish, form the main source of information for the thesis, and introduce Artanada through these inscriptions. It is not possible to establish a comprehensive chronological history of the settlement at Artanada. Ancient literary texts provide no information about the settlement site. Apart from the gravestones found in Dülgerler, sources of information about Artanada are quite limited. Most of the gravestone inscriptions date from the Roman Empire period. Therefore, the information provided by epigraphic documents allows for research on the historical geography and socio-cultural life of Artanada during the Roman period. The first section of the thesis examines the origin of the name Artanada, its historical geographical location, settlement status, territorial area, and relations with its neighbours; it also explores the beliefs, occupational lives, and economic conditions of the inhabitants of Artanada during the pagan and Christian periods. The second chapter introduces selected steles that best reflect the art of stonemasonry in Artanada. These are compared with similar examples found in the region, and attempts are made to identify local craftsmanship characteristics. The third chapter consists of Testimonia, which includes Turkish translations and brief commentaries on the Dülgerler inscriptions.