Atrial fibrilasyonlu hastalarda ilaç uyumu ve sağlık algısı arasındaki ilişkide inme farkındalığının aracılık rolü
The mediating role of stroke awareness in the relationship between medication adherence and health perception in patients with atrial fibrillation
- Tez No: 979345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DÖNDÜ ŞANLITÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hastalık, Kalp hızı, Sağlığın geliştirilmesi, İlaç kullanımını değerlendirme, Disease, Heart rate, Health promotion, Drug utilization review
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma Atriyal Fibrilasyon'lu hastaların tedaviye uyum ve sağlığı algılama düzeyleri arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkideki inme farkındalığının aracılık rolünü ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma 30 Ekim 2024-30 Haziran 2025 tarihleri arasında toplam 208 hasta ile tamamlanmıştır. Veriler,“Hasta Tanıtım Formu,”“İlaç Uyumu Bildirim Ölçeği”ve Sağlık Algısı Ölçeği" kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada hastaların yaş ortalaması 64,75 ± 12,74 yıl ve %62'sinde inme farkındalığının olduğu belirlenmiştir. Hastaların ilaç uyumu puan ortalamalarının 23,03 ± 2,95 ile yüksek düzeyde, sağlık algıları puan ortalamalarının ise 42,08 ± 6,79 ile orta düzeyde seyrettiği saptanmıştır. İlaç uyumu ile sağlık algısı arasındaki pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu, inme farkındalığı ile sağlık algısı (β=-0,138; p<0,001) ve ilaç uyumu arasında negatif yönde ve anlamlı (β=-0,704; p<0,001) bir ilişki belirlenmiştir. Sağlık algısının ilaç uyumu üzerindeki doğrudan etkisi ise pozitif ve anlamlı bulunmuştur (β=0,150; p<0,001). Sağlık algısı ile ilaç uyumu arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu ve bu ilişkide inme farkındalığının aracılık rolünün bulunduğu belirlenmiştir (β=0,225; p<0,001). Sonuç olarak hastaların sağlık algısının orta düzeyde ilaç uyumlarının yüksek olduğu ve yarıdan fazlasında inme farkındalığının olduğu belirlenmiştir. Hastaların sağlık algısı düzeyleri arttıkça ilaç uyumlarının da arttığı belirlenmiştir. İnme farkındalığı ile ilaç uyumu ve sağlık algısıyla arasındaki ilişkide inme farkındalığının aracılık rolünün olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the relationship between treatment adherence and health perception in patients with atrial fibrillation, and to determine the mediating role of stroke awareness in this relationship. The study was completed with a total of 208 patients between October 30, 2024, and June 30, 2025. Data were collected using the“Patient Information Form,”“Medication Adherence Reporting Scale,”and“Health Perception Scale.”The mean age of the patients in the study was 64.75 ± 12.74 years, and 62% of them were found to have stroke awareness. It was determined that the mean score of the patients for medication adherence was high at 23.03 ± 2.95, and the mean score of their health perception was moderate at 42.08 ± 6.79. There was a positive and significant relationship between medication adherence and health perception, and a negative and significant relationship (β=-0.138; p<0.001) was found between stroke awareness and health perception and medication adherence (β=-0.704; p<0.001). The direct effect of health perception on medication adherence was found to be positive and significant (β=0.150; p<0.001). There was a negative and significant relationship between health perception and medication adherence, and this Stroke awareness was found to have a mediating role in the relationship (β=0.225; p<0.001). As a result, it was determined that patients' health perception was moderately high, and medication adherence was high, and more than half had stroke awareness. It was determined that as patients' health perception levels increased, their medication adherence also increased. Stroke awareness was found to have a mediating role in the relationship between stroke awareness, medication adherence, and perceived health.