Kurum bakımı deneyimi yaşamış kadınların kimlik inşası
The identity construction of women who experienced institutional care
- Tez No: 979344
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKLEM TEKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmet, Psychology, Social Work
- Anahtar Kelimeler: korunma ihtiyacı olan çocuk, çocuk evi, yorumlama düzeyi kuramı, kimlik, tematik analiz, child in need of protection, children's home, construal level theory, identity, thematic analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, en az altı yıl kurum bakımında (yetiştirme yurdu/çocuk evi) büyümüş, şu anda beliren yetişkinlik döneminde olan kadın bireylerin bugün sahip oldukları ve gelecekte sahip olmayı düşündükleri kimlik inşalarını, kimliğin hem kişisel ve sosyal yapısı hem de bu iki yapının etkileşim alanından yola çıkılarak inşa edilen bir kavram olduğu varsayılarak, Yorumlama Düzeyi Kuramı (YDK) temelinde incelemektir. Bu amaç doğrultusunda beliren yetişkinlik dönemi içeresinde yer alan 18-27 yaş arasındaki 9 kadın katılımcı ile yarı-yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda Şimdiki Kimlik, Kurum Bakımı Deneyiminin Kazandırdığı/Dayattığı Kimlik, Kurum Sonrası Hayatta İnşa Edilen Kimlik, Gelecek Yaşam için İnşa Edilen Kimlik ve İlişkisel Kimlik adı verilen 5 ana tema ve bu temaların altında toplam 16 alt tema belirlenmiştir. Bu temalar, katılımcıların kimlik inşalarının, YDK'nin psikolojik mesafe boyutları (zamansal, konumsal, sosyal, varsayımsal) perspektifinde ve kimliğin kişisel ve sosyal boyutlarında değerlendirilmesiyle oluşturulmuştur. Elde edilen veriler YDK temelinde incelendiğinde kuramın varsayımlarıyla tutarlı olarak, katılımcıların yakın psikolojik mesafedeki kimlik betimlemelerinin daha somut, bağlamsal, ayrıntılı, ikincil nitelikler gibi uygulanabilirlik özelliklerini içeren alt düzey yorumlamalar olduğu; geleceğe dair uzak psikolojik mesafedeki kimlik betimlemelerinin ise daha soyut, bağlamdan koparılmış, temel nitelikler gibi arzu edilebilirlik özelliklerini içeren, idealize edilmiş üst düzey yorumlamalar olduğu görülmektedir. Bulgular, kimliğin yalnızca 'şimdi ve burada'ya ait bir yapı olmadığını; geçmiş deneyimler, bağlamsal koşullar, travmatik deneyimler, geleceğe yönelik beklentiler ve sosyal ilişkilerin etkileşimiyle dinamik bir şekilde inşa edildiğini ve kimlik gelişiminde kişisel ve sosyal boyutların birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the current and future identity constructions of female individuals who grew up in institutional care (orphanages/children's homes) for at least six years and are currently in emerging adulthood, based on Construal Level Theory (CLT). This concept is constructed from both personal and social perspectives, as well as from the interaction between these two constructs. In line with this aim, semi-structured in-depth interviews were conducted with nine female participants aged 18–27 in emerging adulthood. The collected data were analyzed using thematic analysis. As a result of this analysis, five main themes were identified: Current Identity, Identity Gained/Imposed by Institutional Care, Identity Constructed in Post-Institutional Life, Identity Constructed for Future Life, and Relational Identity. Under these main themes, a total of 16 sub-themes were determined. These themes were developed by evaluating participants' identity constructions within the perspective of the CLT's psychological distance dimensions (temporal, spatial, social, and hypothetical) and on identity's personal and social levels. When the data examined within the framework of CLT, the findings indicate that participants' identity descriptions at close psychological distances are more concrete, contextual, and detailed low-level construals that include feasibility features such as secondary attributes. In contrast, identity descriptions at distant psychological distance are more abstract, decontextualized, and idealized high-level construals that include desirability features such as central attributes. Overall, the findings suggest that identity is not solely a“here-and-now”construct; rather, it is dynamically shaped through the interaction of past experiences, contextual conditions, traumatic experiences, future-oriented expectations, and social relationships. Moreover, the results highlight that individual and social dimensions of identity are inseparable in the process of identity development.