Yerfıstığı üretiminde kurutma ve depolama koşullarının tohumların fungal florasına ve biyolojik mücadele ile Aspergillus flavus'un aflatoksin oluşturmasına etkileri
Effects of drying and storage conditions on the seed fungal flora in peanut production and biological control of aflatoxin production by Aspergillus flavus
  1. Tez No: 979401
  2. Yazar: SERHAN EMİN AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT SONER AKGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yerfıstığı, aflatoksin, Aspergillus flavus, biyolojik mücadele, mikotoksin, Peanut, aflatoxin, Aspergillus flavus, biological control, mycotoxin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
Özet
Bu doktora çalışmasında, yerfıstığı üretiminde hasat sonrası kurutma ve depolama koşullarının tohumların nem içeriği, fungal flora yapısı ve aflatoksin kontaminasyonu üzerindeki etkileri ile antagonist funguslar ve biyolojik preparatların tarla koşullarında Aspergillus flavus kaynaklı aflatoksin oluşumunu azaltmadaki etkinliği araştırılmıştır. Hasat, sergen ve depo örneklerinde sırasıyla ortalama %15.96, %13.85 ve %5.87 nem içerikleri belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca hasat, kurutma (sergen) ve depolama süreçlerindeki fungal flora detaylı olarak incelenmiş; mikolojik analizlerde en çok izole edilen türler hasat döneminde Aspergillus spp. (%44.5), Fusarium spp. (%30.1); sergen döneminde Aspergillus spp. (%47.3), Fusarium spp. (%10.4); depo döneminde ise Rhizoctonia spp (%32.4), Penicillium spp. (%29.6) olmuştur. Saha örneklerinin HPLC analizi sonucunda toplam aflatoksin miktarları, sergen örneklerinde 0.039–2.209 µg/kg, depo örneklerinde ise 0.015–14.456 µg/kg aralığında bulunmuştur. Laboratuvar koşullarında yapılan ikili kültür çalışmalarında, Trichoderma gamsii ve T. afroharzianum izolatları %90'a varan engelleme oranlarıyla toksijenik A. flavus ve A. parasiticus ırklarına karşı en yüksek antagonistik etkiyi göstermiştir. Verim değerlerine ilişkin varyans analizleri her iki lokasyonda da uygulamalar arasında istatistiksel olarak çok anlamlı farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur (p<0.001). Kesik lokasyonunda, en yüksek ortalama verim Talaromyces verruculosus uygulamasından (506.25 kg/da) elde edilmiştir. Camuzcu lokasyonunda ise Trichoderma gamsii, Bacillus subtilis (Serenade®) ve atoksijenik A. flavus içeren AFX1 (sorgum) en yüksek verim grubunda (a) yer almıştır. Aflatoksin analizlerinde, her iki lokasyonda da en düşük toksin düzeyleri AFX1 sorgum ve buğday inokulumlarıyla sağlanmıştır. Bacillus subtilis Kesik'te etkili olurken, Camuzcu'da etkinliği azalmıştır. Bulgular, biyolojik mücadele etmenlerinin çevresel koşullara duyarlılığını ve lokal adaptasyonun önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aimed to evaluate the impact of post-harvest drying and storage conditions on seed moisture content, fungal community structure, and aflatoxin contamination in peanut production, as well as to assess the efficacy of selected antagonist fungi and commercial biological agents in suppressing Aspergillus flavus–induced aflatoxin biosynthesis under field conditions. Mean moisture contents were determined as 15.96% at harvest, 13.85% during sun-drying (sergen), and 5.87% during storage. Detailed mycological analyses revealed that the predominant fungal genera were Aspergillus spp. (44.5%) and Fusarium spp. (30.1%) during harvest; Aspergillus spp. (47.3%) and Fusarium spp. (10.4%) during drying; and Rhizoctonia spp. (32.4%) and Penicillium spp. (29.6%) during storage. Based on HPLC analysis, total aflatoxin levels ranged between 0.039–2.209 µg/kg in drying-stage samples and 0.015–14.456 µg/kg in storage samples. In vitro dual culture assays demonstrated that Trichoderma gamsii and T. afroharzianum isolates exhibited the highest antagonistic activity against toxigenic A. flavus and A. parasiticus, achieving inhibition rates of up to 90%. Analysis of variance indicated highly significant differences among treatments in both field locations (p < 0.001). At the Kesik site, Talaromyces verruculosus yielded the highest mean productivity (506.25 kg/da), while in Camuzcu, T. gamsii, Bacillus subtilis (Serenade®), and the atoxigenic A. flavus strain AFX1 (sorghum) were statistically grouped as the top-yielding treatments. Across both sites, AFX1 (sorghum and wheat-based) resulted in the lowest aflatoxin concentrations. While Bacillus subtilis demonstrated notable efficacy in Kesik, its performance declined under Camuzcu conditions. These findings underscore the environmental sensitivity of biocontrol agents and highlight the critical role of local adaptation in effective aflatoxin management strategies.