XVII. VE XVIII. Yüzyıl Tarihi İstanbul kışlalarının yeniden işlevlendirilmesinde özgün mekânların değişim sürecinin kışla mimarisine etkileri rami kışlası örneği
The effects of the transformation process of original spaces on barracks architecture in the refunctioning of 17TH and 18TH century historical İstanbul barracks: The example of rami barracks
- Tez No: 979424
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA SEDES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İstanbul'daki Tarihi Kışlalar, Yeniden işlevlendirme, Rami Kışlası, Mekânsal Analiz, Historical Barracks in Istanbul, Refunctioning, Rami Barracks, Spatial Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Kışla yapılarının kurulması, II. Mahmut dönemini kapsayan yeniçeri ocaklarının kaldırılması ile birlikte ortaya çıkmıştır. Osmanlı ordusunun teşkilat yapısındaki değişim ve stratejik modernleşmede bu anlamda hız kazanmak durumunda kalmıştır. Teşkilatlanmadaki bu farklılık ordunun kullandığı birçok yapıyı etkilediği gibi barındığı, askerin sağlık hizmetlerini sağladığı hem askeri hem de dini eğitim verilen kışla yapılarını da etkilemiştir. Çalışmanın amacı, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti ve ordusunun merkezi konumunda olan İstanbul şehrinde, geçmişten günümüze kadar var olan XVII.yy - XVIII.yy ve sonraki dönemleri kapsayan kışla yapılarının restorasyon süreçleri araştırılırken Rami Kışlası'nın sürdürülebilir Rami Kütüphanesine dönüşümündeki revitalizasyon aşamaları mekânsal açıdan analizi yapılarak incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın yöntemi, Osmanlı Devleti'nin askeri mimarisinin bir parçası olarak karşımıza çıkan kışla mimarisi; Osmanlı Devleti XVII. yüzyıl, XVIII. yüzyıl kışlaları ve son Osmanlı dönemi askeri yapıları biçiminde bölümlendirilerek incelenmiştir. Gelişen Osmanlı ordusunun ihtiyaçları doğrultusunda kışlaların bünyesinde barındırdığı yapıların çeşitlendiği görülmüştür. Osmanlı ordusu için en önemli askeri yapılardan olan İstanbul kışlaları, yapıldıkları dönemlerin dikkat çekici yapıtları olması çalışmanın kapsamını oluştururken, bu araştırmada, Cezayirli Hasan Paşa, Humbaracılar, Top Arabacıları, Levend Çiftliği, Selimiye, Taksim Topçu, Maltepe, Kuleli Süvari, Rami, Davutpaşa, Demirkapı, Taşkışla, Mekteb-i Harbiye, Gümüşsuyu, Orhaniye, Maçka Silahhanesi, Reşadiye Kışlaları yerinde tespit edilerek, alan araştırması, literatür taraması açısından da incelenmiştir. Devlet kurumlarında bulunan resmi arşivlerde, kütüphanelerde, şahsi koleksiyonlarda ve bölgede yapılan incelemelerde elde edilen özgün bilgi, belge ve planlar ışığında analiz açısından bir değerlendirme yapabilmek mümkün olmuştur. Özgün planlara, taşıyıcı sistemine ve cephe düzenlerine işlev değişikliği veya o günün şartlarının gelişimine uyum sağlama amaçlı müdahaleler de göz önünde bulundurulmuştur. Çalışmanın sonucunda, kışla yapılarının revitalizasyon sürecinden sonra amaçlanan mekânsal kullanımın doğru kullanıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Establishment of barracks structures, II. It emerged with the abolition of janissary January, which covers the Mahmud period. In this sense, it has been necessary to gain momentum in the change in the organizational structure of the Ottoman army and strategic modernization. This difference in organization has affected many structures used by the army, as well as the barracks structures where both military and religious education are provided, where the soldier is housed, provides health services, and also affects. The aim of the study is to investigate the XVII Century, which has existed from the past to the present in the city of Istanbul, which is the capital of the Ottoman Empire and the headquarters of its army.century - XVIII.while the restoration processes of the barracks structures covering the century and later periods are being investigated, it is aimed to analyze the revitalization stages of the transformation of Rami Barracks into a sustainable Rami Library by analyzing them from a spatial point of view. The method of study is the barracks architecture, which comes across as a part of the military architecture of the Ottoman Empire; the Ottoman State XVII. century, XVIII. it was examined by partitioning in the form of century barracks and military structures of the last Ottoman period. It has been seen that the structures housed in the barracks have diversified in accordance with the needs of the developing Ottoman army. Davutpasa, Demirkapı, Taşkışla, Mekteb-i Harbiye, Gümüşsuyu, Orhaniye, Maçka Armory, Reşadiye Barracks, Algerirli Hasan Pasha, Humbaracılar, Gun Carriages, Levend Farm, Selimiye, Taksim Topçu, Maltepe, Kuleli Süvcü, Rami, Davutpaşa Barracks, Istanbul Barracks, which are the most important military structures for the Ottoman army, are the remarkable works of the periods in which they were built, while the scope of the study is, in this research, the field research, it has also been examined in terms of literature review. In the light of the original information, documents and plans obtained in the official archives, libraries, personal collections in government institutions and in the examinations conducted in the region, it has been possible to make an evaluation in terms of analysis. Interventions aimed at changing the function of the original plans, carrier system and facade layouts or adapting to the development of the conditions of that day were also taken into account. As a result of the study, it was determined that the intended spatial use of the barracks structures was used correctly after the revitalization process.