Kısa Topluluk Duygusu Ölçeğinin Türkçeye uyarlanması ve psikometrik özelliklerinin değerlendirilmesi
Adaptation of the Short Sense of Community Scale to Turkish and evaluation of its psychometric properties
  1. Tez No: 979455
  2. Yazar: ALİ HÜSEYİN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ELBİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Topluluk Duygusu, Geçerlilik, Güvenilirlik, Sense of Community, Validity, Reliability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Peterson ve arkadaşları tarafından geliştirilen Topluluk Duygusu Ölçeği Kısa Formu'nun (BSCS) Türkçe'ye uyarlanması ve“Topluluk Duygusu Ölçeği Kısa Formu”(TDO-KF) adıyla Türk toplumundaki psikometrik özelliklerinin, geçerlilik ve güvenilirliğinin incelenmesidir. Yöntem: Metodolojik tipte planlanan bu araştırmaya, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Aile Hekimliği ve Psikiyatri poliklinikleri ile Manisa merkez ilçelerindeki Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran 313 gönüllü katılmıştır. Veri toplama aracı olarak“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Topluluk Duygusu Ölçeği - Kısa Formu”(TDO-KF) ve birlikte geçerlik için“Psikolojik İyi Oluş Hali Ölçeği”(PİOÖ),“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”(ÇBASDÖ) ve“EUROHIS-QOL Yaşam Kalitesi Anketi”kullanılmıştır. Verilerin analizinde iç tutarlılık için Cronbach Alfa katsayısı, yapı geçerliliği için Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) ve birlikte geçerlik için Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: TDO-KF'nin 8 madde üzerinden hesaplanan Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı 0,882 olarak bulunmuştur. Ölçeğin madde-toplam korelasyon katsayıları 0,461 ile 0,786 arasında değişmektedir. Orijinal ölçeğin teorik yapısını test etmek amacıyla yapılan Doğrulayıcı Faktör Analizi sonucunda, dört faktörlü (Gereksinimlerin Karşılanması, Grup Üyeliği, Etkileşim, Duygusal Bağlantı) yapının anlamlı uyum indeksleri sergilediği doğrulanmıştır (CFI = 0,985, TLI = 0,970, RMSEA = 0,0693). Birlikte geçerlik analizinde, TDO-KF toplam puanının PİOÖ (r=0,420) ve EUROHIS (r=0,419) ile pozitif yönde orta düzeyde, ÇBASDÖ (r=0,238) ile pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı korelasyonlar gösterdiği saptanmıştır. Bilinen grup analizinde eğitim seviyesi düşük olanların topluluk duygusu puanı daha fazla bulunmuştur. Sonuç: Topluluk Duygusu Ölçeği Kısa Formunun (TDO-KF) Türkçe versiyonu, Türk toplumunda topluluk duygusunu değerlendirmek için kullanılabilecek, 8 maddelik, pratik, geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to adapt the Short Form of the Sense of Community Scale (BSCS), developed by Peterson and colleagues, into Turkish and to evaluate its psychometric properties, validity, and reliability within the Turkish population, under the name“Short Form of the Sense of Community Scale”(TDO-KF). Method: This study was carefully designed and included 313 volunteers who applied to the Family Medicine and Psychiatry outpatient clinics at Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital and to Family Health Centers in the central districts of Manisa. Data collection tools included the“Introductory Information Form,”the“Short Form of the Sense of Community Scale”(SF-SF), the“Psychological Well-Being Scale”(PSS), the“Multidimensional Scale of Perceived Social Support”(MSPSS), and the“EUROHIS-QOL Quality of Life Questionnaire.”In data analysis, Cronbach's alpha coefficient assessed internal consistency, Confirmatory Factor Analysis (CFA) evaluated construct validity, and Pearson correlation analysis examined concurrent validity. Results: The Cronbach's alpha internal consistency coefficient for the TDO-KF, based on 8 items, was 0.882. Item-total correlation coefficients ranged from 0.461 to 0.786. Confirmatory factor analysis testing the original scale's theoretical structure confirmed that the four-factor model (Needs Fulfillment, Group Membership, Interaction, Emotional Connection) had good fit indices (CFI = 0.985, TLI = 0.970, RMSEA = 0.0693). In the concurrent validity analysis, the TSF-SF total score showed moderate positive correlations with the PFS (r=0.420) and the EUROHIS (r=0.419), and a low positive correlation with the MSPSS (r=0.238). In the known-groups analysis, individuals with lower levels of education scored higher on the sense of community. Conclusion: The Turkish version of the Short Form of the Sense of Community Scale (TDO-KF) is a practical, valid, and reliable 8-item instrument that effectively measures the sense of community in Turkish society.