Türkiye'deki Suriyelilerin kültürel ve etnik kimliklerinin entegrasyon süreçlerindeki rolü: Suriyeli Çerkesler ve Türkmenler
The role of cultural and ethnic origins of Syrians in Turkey in their integration process: Syrian Circassians and Turkmens
- Tez No: 979471
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT DURSUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Siyasal Bilimler, Sociology, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Melez kimlik, Uluslararası göç, Zorunlu göç, Hybrid identity, International migration, Forced emigration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Suriye Türkmenleri ve Suriye Çerkeslerinin kültürel ve etnik alt kimliklerinin Türkiye'ye göç ettikten sonraki uyum süreçlerine olan etkisini incelemektedir. Tezin temel argümanları, göçmenlerin uyum süreçlerinin, onları homojen bir grup olarak ele almayan bir yaklaşım ile kültürel kimlikleri göz önünde bulundurularak ele alınmasının entegrasyon politikalarının etkinliği açısından kritik olduğu yönündeki tartışmalar etrafında şekillenmektedir. Bahsi geçen bu iddiaların kavramsal sağlamalarını yapmak üzere, çalışmanın birinci bölümünde ilgili literatür taranmış; ikinci bölümde ise kavramsal çerçeve bir 'ev' metaforu üzerinden incelenmiştir. Bu noktada, Suriye İç Savaşı sonrası zorunlu göç ile yer değiştirmek durumunda kalan göçmenlerin aidiyet, kimlik dönüşümü ve entegrasyon süreçleri alanda kuvvetli teorileri bulunan sosyal bilimcilerin yaklaşımlarından faydalanılarak değerlendirilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde, araştırma soruları cevaplandırılmak üzere; Suriye Türkmenlerinin hareketlilik süreçlerinin tarihsel arka planı sunulmuş, ardından yürütülen saha araştırmasının bulguları göçün beş temel fazı olarak belirlenen; 'göç kararı ve yolculuk','karşılanma', 'keşif', 'adaptasyon' ve 'geri dönme(me) kararı' başlıkları altında analiz edilmiştir. Çalışmanın dördüncü ve son bölümünde ise; aynı metodolojik çerçeve Suriye Çerkeslerinin göç deneyimlerini incelemek üzere kullanılmıştır. Suriye Türkmenlerinin tecrübe ettikleri zorunlu göçü 'ata yurtlarına' bir yolculuk olarak değerlendirdikleri, Çerkeslerin ise kuvvetli diaspora bilinçleri dolayısıyla herhangi bir yerde 'yabancı' olmaya alışık olma halleri; entegrasyon süreçlerine ilişkin özgün ve aynı zamanda diğer kültürel gruplar özelinde yapılması muhtemel araştırmalar için de ön açıcı değerlendirmeler sunulmasına zemin oluşturmuştur. Tüm bu aşamalar neticesinde, göç politikalarının kültürel ve etnik kimlik farklılıklar dikkate alınarak şekillendirilmesinin uzun vadede hem göçmenler hem ev sahibi ülkeler hem de köken ülkeler için kolaylaştırıcı etkileri olacağı görüşü kuramsal bir zemine oturtularak, özgün örnekler üzerinden gerekçelendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of the cultural and ethnic sub-identities of Syrian Turkmens and Syrian Circassians on their integration processes following their migration to Turkey. The central argument of the dissertation revolves around the claim that integration processes should not approach migrants as a homogeneous group, but rather take their cultural identities into account, as this perspective is critical for the effectiveness of integration policies. To substantiate these claims conceptually, the first chapter of the study reviews the relevant literature, while the second chapter develops the conceptual framework through the metaphor of a“home.”At this stage, the experiences of forced displacement, belonging, identity transformation, and integration among migrants who were compelled to relocate due to the Syrian Civil War are evaluated in light of the perspectives of prominent social scientists. In the third chapter, in order to answer the research questions, the historical background of the mobility processes of Syrian Turkmens is presented, followed by an analysis of the fieldwork findings within the framework of five phases of migration:“decision and journey,”“reception,”“exploration,”“adaptation,”and“the decision to (not) return.”The fourth and final chapter applies the same methodological framework to examine the migration experiences of Syrian Circassians. While Syrian Turkmens tend to interpret forced migration as a“return to the ancestral homeland,”Circassians, with their strong diaspora consciousness, are accustomed to the condition of being“foreigners”in various places. These distinct perceptions provide unique insights into integration processes and offer a preliminary ground for future research on other cultural groups. Ultimately, the dissertation argues that shaping migration policies with due regard to cultural and ethnic differences can, in the long term, facilitate adaptation for migrants, host societies, and countries of origin alike. This argument is grounded theoretically and substantiated through original empirical examples.