Yeme bozukluğu yordayıcılarının belirlenmesi: Mükemmeliyetçilik, öz kontrol, duygu düzenleme becerileri ve beden memnuniyetinin yordama gücü
Identifying predictors of eating disorders: Predictive power of perfectionism, self-control, emotion regulation skills, and body satisfaction
- Tez No: 979515
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan kontrol, Beden memnuniyeti, Beslenme ve yeme bozuklukları, Bilişsel duygu düzenleme, Olumlu mükemmeliyetçilik, Uyumsuz mükemmeliyetçilik, Perceived control, Body satisfaction, Feeding and eating disorders, Cognitive emotion regulation, Dyadic perfectionism, Maladaptive perfectionism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Araştırma, depresyon ve obsesyon-kompulsiyonların kontrol altına alınması ile mükemmeliyetçilik, öz kontrol, beden memnuniyeti ve duygu düzenleme becerilerinin yeme bozukluklarını yordama gücünün bulunması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında 18 yaş ve üzeri, yeme bozukluğu tanısı almamış 505 katılımcıya (%58 kadın, %42 erkek)“Demografik Bilgi Formu”,“Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği”,“Olumlu ve Olumsuz Mükemmeliyetçilik Ölçeği”,“Kısa Öz Kontrol Ölçeği”,“Beden Bölgeleri ve Özelliklerinden Hoşnut Olma Anketi”,“Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği”,“Beck Depresyon Envanteri”ve“Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği Öz Bildirim Formu”uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre depresyon ve obsesyon-kompulsiyonların kontrol edilmesi ile mükemmeliyetçilik, öz kontrol, beden memnuniyeti ve duygu düzenleme becerilerinin yeme bozukluğunu yordama gücü istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (F (7,497) = 38,31, p = ,000). Bağımsız değişkenlerin ve kontrol değişkenlerinin tümü yeme bozuklukları ile anlamlı ilişki göstermiştir. Değişkenlerden olumlu (β = ,10, p = ,019) ve olumsuz mükemmeliyetçilik (β = ,25, p = ,000), beden memnuniyeti (β = -,32, p = ,000), duygu düzenleme becerileri (β = ,13, p = ,008) ve depresyonun (β = ,191, p = ,001) yeme bozukluklarını önemli ölçüde yordadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to determine the predictive power of perfectionism, self-control, body satisfaction and emotion regulation skills for eating disorders by controlling depression and obsession-compulsion. Within the scope of the study,“Demographic Information Form”,“Eating Disorder Examination Questionnaire”,“Positive and Negative Perfectionism Scale”,“Brief Self-Control Scale”,“Body Image Questionnaire”,“Emotion Regulation Skills Scale”,“Beck Depression Inventory”and“Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale Self-Report Form”were applied to 505 participants (58% female, 42% male) aged 18 and over who were not diagnosed with any eating disorder. The obtained data were analyzed with SPSS. According to the research findings, the model that when depression and obsession-compulsions were controlled, perfectionism, self-control, body satisfaction and emotion regulation skills' predictive power were found to be statistically significant in eating disorders (F (7,497) = 38,31, p = ,000). All independent and control variables showed a significant relationship with eating disorders. It was detected that positive (β = ,10, p = ,019) and negative (β = ,25, p = ,000) perfectionism, body satisfaction (β = -,32, p = ,000), emotion regulation skills (β = ,13, p = ,008) and depression (β = ,191, p = ,001) significantly predicted eating disorders.