Erzurum'da görev yapan aile hekimlerinin yenidoğan sariliği hakkindaki bilgi düzeylerinin ve tutumlarinin araştirilmasi
Investigation of the knowledge levels and attitudes of family physicians working in Erzurum regarding neonatal jaundice
- Tez No: 979518
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BAYRAKTAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan sarılığı, aile hekimliği, bilgi düzeyi, tutum, geleneksel uygulamalar, Neonatal jaundice, family medicine, knowledge level, attitude, traditional practices
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada, Erzurum ilinde görev yapan aile hekimlerinin yenidoğan sarılığına ilişkin bilgi düzeylerini ve tutumlarını araştırmayı, olası ilişki ve belirleyici faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel dizaynda olan bu çalışma, Nisan 2025 – Mayıs 2025 tarihleri arasında, Erzurum ilinde görev yapmakta olan Aile Hekimleri arasında yürütülmüştür. Katılımcıların yenidoğan sarılığı hakkındaki bilgi düzeyi ve tutumlarını ölçmeye yönelik 27 sorudan oluşan üçlü Likert tipi anket soruları çevrim içi ve yüz yüze yöntemle uygulandı. Ölçeğin güvenilirliği, test–retest ve McNemar testi ile değerlendirildi. İstatistiksel olarak anlamsız bulunan 17. soru analiz dışı bırakıldı. SPSS programı ile verilerin tanımlayıcı istatistikleri, bağımsız örneklem t-testi, ANOVA, korelasyon ve regresyon analizleri uygulandı. Bulgular: Çalışmaya gönüllü katılım gösteren 200 aile hekiminin ortalama yaşı 35,40±8,22 yıl, %59,5'i erkek (n=119), bilgi skoru ortalaması 15,96±2,73; tutum skoru ortalaması 3,36 ± 1,40'dır. Bilgi ve tutum skorları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Demografik değişkenlerle (yaş, cinsiyet, görev yeri, çocuk sahibi olma durumu, eğitim alma) bilgi ve tutum skorları arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Ancak, geleneksel uygulamalara olumlu yaklaşan hekimlerin bilgi skorları anlamlı düzeyde daha düşük bulundu (p<0,05). Aile Hekimlerinin G6PD eksikliği, konjuge bilirubin yüksekliği, ABO/Rh uyuşmazlıkları, erken başlangıçlı sarılık, emzirme yönetimi ve anne sütü sarılığı konularında bilgi eksiklikleri dikkat çekmiştir. Sonuç: Aile hekimlerinin genel bilgi düzeyi yeterli görünmekle birlikte, rehber uyumu, erken başlangıçlı sarılık yönetimi ve emzirme süreci gibi kritik alanlarda bilgi açıkları mevcuttur. Geleneksel uygulamalara yönelik tutumlar ile bilgi düzeyi arasında anlamlı ilişki bulunması, eğitimlerin davranışsal bileşenleri de içerecek şekilde yeniden yapılandırılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the knowledge levels and attitudes of family physicians working in Erzurum province regarding neonatal jaundice and to examine possible relationships and determining factors. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted between April 2025 and May 2025 among family physicians working in Erzurum province. A three-point Likert-type questionnaire consisting of 27 questions measuring participants' knowledge level and attitudes toward neonatal jaundice was administered online and face-to-face. The reliability of the scale was evaluated using test-retest and McNemar tests. Question 17, which was found to be statistically insignificant, was excluded from the analysis. Descriptive statistics, independent samples t-test, ANOVA, correlation, and regression analyses were performed using the SPSS program. Results: The average age of the 200 family physicians who voluntarily participated in the study was 35.40±8.22 years, 59.5% were male (n=119), the average knowledge score was 15.96±2.73, and the average attitude score was 3.36±1.40. No significant relationship was found between knowledge and attitude scores. No significant differences were found between knowledge and attitude scores and demographic variables (age, gender, place of work, parenthood, education) (p>0.05). However, physicians who had a positive attitude toward traditional practices had significantly lower knowledge scores (p<0.05). Family physicians' lack of knowledge regarding G6PD deficiency, elevated conjugated bilirubin, ABO/Rh incompatibility, early-onset jaundice, breastfeeding management, and breast milk jaundice was noteworthy. Conclusion: Although family physicians' general knowledge level appears to be adequate, there are knowledge gaps in critical areas such as guideline compliance, early-onset jaundice management, and the breastfeeding process. The significant relationship between attitudes toward traditional practices and knowledge level indicates that training programs should be restructured to include behavioral components.