Türbe ziyaretlerinin dini davranışa etkisi: Hatay Kırıkhan Bâyezid-i Bistâmî türbesi örneği
The effect of tomb visits on religious behavior: The example of Hatay Kirikhan Bâyezi̇d-i̇ Bi̇stâmî tomb
- Tez No: 979522
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DOĞAN KARACOŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Din, Psychology, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Dini Davranış, Bayezid-i Bistami Türbesi, Türbe Ziyareti, Bayezid-i Bistami, Dini davranışlar, Türbeler, Psychology of Religion, Religious Behavior, Bayezid-i Bistami Tomb, Visit to Tomb, Bayezid-i Bistami, Religious conducts, Tombs
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Hatay Kırıkhan'da bulunan ve 6 Şubat 2023 depremi öncesinde ziyaret edilen Bayezid-i Bistami Türbesi'nin ziyaret edenlerin ziyaret etmelerine etken olan psiko-sosyal sebepleri ziyaret eden fertlerin genel özellikleri, dini duygu, düşünce ve davranışları, ve ziyaret sonrasında dini davranış boyutunda meydana gelen değişiklikleri incelenmiştir. Bu araştırma, nicel bir yöntem olan anket tekniği kullanılarak tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilen ve türbeyi ziyaret eden 306 birey, araştırmanın örneklemini oluşturur. 14-28 Şubat tarihleri arasında Google form üzerinden yapılmış olup elde edilen veriler SPSS ile analiz edilmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde; problemin tanımı, amacı, yöntemi, veri analizi, konuyla ilgili literatür taraması, ve kuramsal çerçeveye yer verilmiştir. İkinci bölümde ise araştırma ile ilgili bilgilerin yer aldığı veriler ilgili nicel bulgular sunulmuş; bu veriler bulgular bağlamında yorumlamalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise elde edilen bulgular doğrultusunda genel değerlendirme ve sonuçlara yer verilmiştir. Bayezid-i Bistami Türbesini ziyaret edenlerin genel olarak 25 yaş üstü, namaz kılan, Kur'an okumasını bilen, dini eğitimlerini aileden alan, türbe ile ilgili bilgi sahibi olan, ara-sıra ziyaret edip dua etmek amacıyla gelip ziyaret esnasında Kur'an okuyan ve türbe ziyaret sonrası genel olarak herhangi bir dini davranış değişikliği olmadığı görülmüştür. Buna rağmen türbe hakkında bilgi düzeyi, ziyaret sıklığı, yaş ve eğitim durumu gibi bağımsız değişkenlerle ziyaret sonrası dini davranış değişikliği regresyon analizi ile incelendiğinde model %14 açıklayıcılık düzeyi ile anlamlı bulunmuştur. Bu çalışma 6 Şubat depremi öncesi Bayezid-i Bistami türbesi ile ilgili din psikolojisinde ilk tez olmakta ve diğer çalışmalara katkı vereceği umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the psychosocial factors that influenced visitors to the Bayezid-i Bestami Tomb in Kırıkhan, Hatay, prior to the February 6, 2023, earthquake, as well as the general characteristics of the visitors, their religious feelings, thoughts, and behaviors, and the changes in religious behavior following the visit. This research was conducted using a quantitative survey technique, with 306 individuals selected through a random sampling method who visited the tomb. The study was conducted between February 14-28 using a Google form, and the obtained data was analyzed using SPSS. The first part of the study includes the definition of the problem, its purpose, method, data analysis, a literature review on the subject, and a theoretical framework. The second part presents the quantitative findings related to the data, including information about the research, and provides interpretations within the context of these findings. The third part presents a general evaluation and conclusions based on the findings. Visitors to the Bayezid-i Bistami Tomb were generally over 25 years of age, prayed, knew how to read the Quran, received religious education from their families, were knowledgeable about the tomb, visited occasionally for prayer and recited the Quran during their visits, and showed no overall change in religious behavior after visiting the tomb. However, when regression analysis was performed on post-visit religious behavior changes using independent variables such as knowledge about the tomb, frequency of visits, age, and educational status, the model was found to be significant with a 14% explanatory power. This study is the first thesis in the psychology of religion on the Bayezid-i Bistami Tomb before the February 6 earthquake and is hoped to contribute to other studies.