Beykoz Yûşa türbesi bağlamında türbe ziyaretlerinin psiko-sosyalyöndenincelenmesi
TombsVisiting's Psychological and Sociologial Factors (Beykoz Yûşa Tomb)
- Tez No: 208670
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ziyaret, Din, Kutsal, nanç, Kültür, Davranıs, Visitation, Religion, Sacred, Belief, Culture, Behavioral
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
?nsan ister medeni bir toplumda yasamıs olsun, isterse ilkel bir toplumda doğaüstü bazı varlıkların mevcudiyetine inanmıs ve onlara yakın olma çareleri aramıstır. Bu sebeple birtakım nesnelere ve kisilere kutsallık atfetmistir. Günümüzde mübarek olarak adlandırılan kisilerin kutsallastırılması, dini inanç ve uygulamalara ?türbe ziyareti? fenomenini eklemistir. Türbede yatan kisiler sıradan kisiler değildir. Onlar manevi vazifelerini yerine getirmis, nefislerini terbiye etmis, belli bir ruh olgunluğuna ulasmıs ve askın varlığa daha yakın olduğu düsünülen kisilerdir. Vefatlarının üzerinden asırlar geçse de yattıkları yerden insanlara tesir ettiğine inanılmaktadır. Bu yüzden bu mekânlar ümidi olmayanlara ümit kapıları açan, sabrı öğreten, ölümden ötesi için fayda sağlayacağı düsünülen yerler arasında gelmektedir. Modernlesme süreci bu uygulamalar üzerinde olumsuz bir etki yapmamıstır. Aksine bu uygulamalar da modernleserek varlıklarını sürdürmeye devam emektedir. ?nsanın ızdırabı, ümitsizliği, sığınma hissi ve kurtarıcı düsüncesi her çağda bazı kisilerin kutsallastırılmasına yetecektir. Biz bu arastırmamızda türbe ziyaretleri ile ilgili inanç, tutum ve davranısları, kisileri ziyarete iten psikolojik ve sosyolojik sebepleri, türbe ziyareti sırasında yapılan davranısları, ziyaret sonrasında kisilerin dini hayatlarındaki ve psikolojilerindeki değisiklikleri Beykoz Hz. Yusa Türbesi bağlamında incelemeye çalıstık. Anket, mülakat ve gözlem tekniklerini kullanarak elde ettiğimiz verileri değerlendirmelerimizle birlikte sunduk.
Özet (Çeviri)
At begining of humanity, whereever live in society life or primitive life, man has belived in super naturalism. That?s why they tried to find a remedy to close them. Day after day, blessed people who called abundant added ?share visiting?phenomenon to religious belief and religious application. Cause of being powerful as a morally and having a mature and transcendental soul, blessed people live in share aren?t a normal people. The tomb?s are believed that give a patient and hope to people and also there are benefit place for the hereafter. The application had not been affect negative by the modernizm. In the other words, this aplications go on synchronıc with modernism . Cause of refuge some of people would be blessed, for an age. In this research in according to ?Yusa Tomb?, we have tried to find psychological and sociological factor of share visiting and people?s attitude and belief, at tomb and after tomb. We used a questionnaire, an observation and a interview technique for collecting data. And then we have presented our evaluation.