Gebe okuluna devam etmenin gebelerin sağlık gereksinimlerini karşılama durumu ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of attending childbirth education class on the status of meeting the health needs of pregnant women and their quality of life
- Tez No: 979530
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ebelik, Gebelik, Doğuma Hazırlık Eğitimi, Sağlık Hizmetleri İhtiyaçları ve Talebi, Yaşam Kalitesi, Childbirth Classes, Midwifery, Pregnancy, Health Services Needs and Demand, Quality Of Life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, gebe okuluna devam eden ve etmeyen gebelerin sağlık gereksinimleri ile yaşam kalitelerinin belirlenmesi ve gebe okuluna devam etmenin gebelikte sağlık gereksinimleri ve yaşam kalitesine etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma analitik-kesitsel tipte olup, 1 Temmuz 2024- 6 Ağustos 2025 tarihleri arasında Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Söke Fehime Faik Kocagöz hastanelerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini bu hastanelerin gebe okulu eğitimlerine devam eden ve gebe okuluna katılmayıp, herhangi bir nedenle bu hastanelere hizmet alımı için başvuran son trimester gebeler, örneklemini ise evrenden gelişigüzel örnekleme ile seçilen, gebe okuluna devam eden 88, gebe okuluna devam etmemiş 88 olmak üzere toplam 176 gebe oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Maternal Sağlık Gereksinimleri Ölçeği”ve“Gebelikte Yaşam Kalitesi Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma) ile ifade edilmiş, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, Mann Whitney U, ki-kare, korelasyon, regresyon analizleri ile test edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya kapmasında gebe okuluna devam eden kadınların Maternal Sağlık Gereksinimleri Ölçeği toplam puan ortalaması 101,71±9,48, devam etmeyenlerin ise 95,42±17,64 olarak bulunmuştur. Gebe okuluna devam eden gebelerin maternal sağlık gereksinim puanları daha yüksek ve istatistiksel olarak gebe okuluna devam etmeyenlerden farklı olarak belirlenmiştir. Gebe okuluna devam eden kadınların gebelikte yaşam kalitesinin en çok %59,1'inin çok iyi ve %36,4'ünün mükemmel, devam etmeyenlerin en çok %69,3'ünün çok iyi, %19,3'ünün mükemmel olduğu saptanmıştır. Gebe okuluna devam edenlerin yaşam kalitelerinin mükemmel olma oranlarının devam etmeyenlere göre daha yüksek ve istatistiksel olarak farklı olduğu hesaplanmıştır. Gebe okuluna devam etmenin Maternal Sağlık Gereksinimleri Ölçeği toplam puanını yaklaşık %5 ve Gebelikte Yaşam Kalitesi Ölçeği'ne göre mükemmel olma durumunu %42 yordadığı saptanmıştır. Sonuç: Gebe okuluna devam eden ve etmeyen kadınların maternal sağlık gereksinimleri ile yaşam kalitesi düzeyleri arasında fark olduğu belirlenmiştir. Gebe okuluna devam eden kadınların devam etmeyenlere göre maternal sağlık gereksinimleri ve yaşam kalitesinin mükemmel olma oranı daha fazla olduğu saptanmıştır. Gebe okuluna katılmanın maternal sağlık gereksinimlerini ve gebelikte yaşam kalitesini yordadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the health needs and quality of life of pregnant women who attend and do not attend antenatal classes, and to examine the effect of attending antenatal classes on health needs and quality of life during pregnancy. Material and Methods: The study is analytical-cross-sectional in nature and was conducted between July 1, 2024, and August 6, 2025, at Aydın Women's and Children's Hospital and Söke Fehime Faik Kocagöz Hospital. The study population consisted of pregnant women in their third trimester who were attending prenatal education classes at these hospitals and who, for any reason, had applied to these hospitals for services without attending prenatal education classes. The sample consisted of 176 pregnant women selected at convenience sampling the population, including 88 who were attending prenatal education classes and 88 who were not. Data were collected using a“Personal Information Form,”the“Maternal Health Needs Scale,”and the“Quality of Life Scale in Pregnancy.”The obtained data were expressed using descriptive statistics (number, percentage, mean, and standard deviation), and the significance test for the difference between two means, Mann Whitney U, chi-square, correlation, and regression analyses were performed. Results: In the study, the total mean score on the Maternal Health Needs Scale for women attending antenatal classes was 101.71±9.48, while for those not attending it was 95.42±17.64. The maternal health needs scores of pregnant women attending antenatal classes were higher and statistically different from those not attending. It was determined that 59.1% of women attending antenatal classes had a very good quality of life during pregnancy and 36.4% had an excellent quality of life, while 69.3% of those not attending had a very good quality of life and 19.3% had an excellent quality of life. It was calculated that the percentage of women attending antenatal classes who had an excellent quality of life was higher and statistically different from those not attending. It was found that attending prenatal classes predicted the total score on the Maternal Health Needs Scale by approximately 5% and the likelihood of having an excellent quality of life during pregnancy according to the Quality of Life During Pregnancy Scale by 42%. Conclusion: It has been determined that there is a difference between the maternal health needs and quality of life levels of women who attend and do not attend antenatal classes. It has been found that women who attend antenatal classes have a higher rate of excellent maternal health needs and quality of life than those who do not attend. It has been found that attending antenatal classes predicts maternal health needs and quality of life during pregnancy.