Tavşan spermasının kısa süreli saklanmasında serisinin antimikrobiyal etkisi
The antibacterġal effect of sericin in the short- term storage of rabbit sperm
  1. Tez No: 979540
  2. Yazar: GÜNEY TUZLALIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MELİH AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal Etki, Serisin, Sitotoksik etki, Swim-up, Tavşan sperması, Antimicrobial activity, Cytotoxic Effect, Rabbit Semen, Sericin, Swim-up
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
Özet
Tuzlalıoğlu G. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama (Veteriner) Programı Doktora Tezi, Aydın, 2025. Amaç: Bu tez çalışmasında, tavşan spermasının kısa süreli saklanması sürecinde karşılaşılan bakteriyel kontaminasyon sorununa alternatif bir çözüm olarak serisin maddesinin antimikrobiyal potansiyeli araştırılmıştır. Geleneksel antibiyotiklere olan bağımlılığı azaltmak amacıyla, farklı konsantrasyonlarda serisin ilavesiyle oluşturulan deney gruplarında, bu maddenin mikrobiyal yük üzerine etkileri değerlendirilmiş; aynı zamanda spermatolojik parametreler üzerindeki olası sitotoksik etkileri incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, genital muayene sonucunda herhangi bir patolojik bulguya rastlanmayan beş adet Yeni Zelanda ırkı albino erkek tavşandan, suni vajen yöntemiyle alınan sperma örnekleri kullanılmıştır. Birinci deneyde, kontrol grubu ile serisin uygulanan gruplar karşılaştırılarak serisinin sitotoksisite düzeyi analiz edilmiştir. İkinci deneyde ise, antibiyotik içeren ve içermeyen kontrol gruplarına ek olarak farklı dozlarda serisin içeren gruplar oluşturulmuş, sperma örnekleri +5°C'de Tris-sitrik asit-glikoz (TCG) sulandırıcısı içerisinde inkübe edilerek 0., 8. ve 24. saatlerde mikrobiyolojik kültürleme yöntemiyle bakteri üreme düzeyleri karşılaştırılmıştır. Üçüncü deneyde, spermadan seminal plazmanın uzaklaştırılması amacıyla swim-up tekniği kullanılmış ve bu sayede seminal plazmanın bakteriyel kontaminasyona katkısı değerlendirilmiştir. Bulgular: Deney 1'de %0.1 ve %0.5 serisin ilavesinin sperm motilitesi, membran bütünlüğü ve canlılık üzerine anlamlı bir olumsuz etkisi bulunmamış; serisinin kısa süreli saklama koşullarında sitotoksik olmadığı belirlenmiştir (P>0.05). Deney 2'de serisin uygulanan gruplarda bakteri sayısında azalma görülmekle birlikte bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (P>0.05). Deney 3'te ise swim up yöntemi ile seminal plazmanın uzaklaştırılmasının bakteri üremesini anlamlı şekilde azalttığı saptanmıştır (P<0.05). Sonuç: Elde edilen bulgular, serisinin antimikrobiyal etkisinin yanı sıra, uygun konsantrasyonlarda kullanıldığında sperm hücrelerine toksik etki göstermediğini ortaya koymuştur. Ayrıca, seminal plazmanın bakteriyel üreme üzerinde kayda değer bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tuzlalıoğlu G. Aydin Adnan Menderes University Institute of Health Sciences, Department of Reproduction and Artificial Insemination (Veterinary) PhD Thesis, Aydin, 2025. Objective: In this study, the antimicrobial potential of sericin was investigated as an alternative solution to the problem of bacterial contamination encountered during the short-term preservation of rabbit semen. Aiming to reduce dependence on conventional antibiotics, the effects of sericin—added at various concentrations—on microbial load were evaluated in experimental groups. Additionally, the potential cytotoxic effects of sericin on sperm parameters were examined. Material and Methods: Semen samples were collected using the artificial vagina method from five New Zealand White male rabbits that were deemed genitally healthy. In the first experiment, the cytotoxicity level of sericin was analyzed by comparing control and sericin-treated groups. In the second experiment, in addition to control groups with and without antibiotics, groups containing different doses of sericin were formed. The semen samples were incubated at +5°C in Tris-citric acid-glucose (TCG) extender, and bacterial growth levels were compared at 0, 8, and 24 hours using microbiological culturing methods. In the third experiment, the swim-up technique was employed to remove seminal plasma from the semen samples, allowing for the assessment of its contribution to bacterial contamination. Results: In Experiment 1, the addition of 0.1% and 0.5% sericin had no significant adverse effects on sperm motility, membrane integrity, or viability, indicating that sericin was not cytotoxic under short-term storage conditions (P>0.05). In Experiment 2, although a reduction in bacterial counts was observed in the sericin-treated groups, the difference was not statistically significant (P>0.05). In Experiment 3, however, the removal of seminal plasma by the swim-up method resulted in a significant reduction in bacterial growth (P<0.05). Conclusion: The findings revealed that sericin possesses antimicrobial properties and, when used at appropriate concentrations, does not exert toxic effects on sperm cells. Moreover, seminal plasma was found to have a significant influence on bacterial growth.