Ağız bakımında kullanılan klorheksidin glukonat, sodyum bikarbonat, ozonlu su ve hipokloröz asit solüsyonlarının ventilatör ilişkili pnömoniyi önlemeye etkisi
The effect of chlorhexidine gluconate, sodium bicarbonate, ozonated water and hypochlorous acid solutions used in oral care on preventing ventilator-associated pneumonia
- Tez No: 979539
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLENGÜN TÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik Bakımı, Klorheksidin Glukonat, Oral Mukoza, Sodyum Bikarbonat, Ventilatör İlişki Pnömoni, Hemşirelik, Chlorhexidine Gluconate, Nursing Care, Oral Mucosa, Sodium Bicarbonate, Ventilator-Associated Pneumonia, Nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma mekanik ventilasyon desteğindeki hastaların ağız bakımında kullanılan %0,12 lik klorheksidin glukonat, %1 lik klorheksidin glukonat, sodyum bikarbonat, ozonlu su ve hipokloröz asit solüsyonlarının ventilatör ilişkili pnömoniyi önlemeye etkisini karşılaştırmak amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, randomize kontrollü, deneysel olarak, Haziran 2023- Haziran 2025 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Nazilli Devlet Hastanesi'nde anestezi ve reanimasyon yoğun bakım ünitesinde yatan 105 ile hasta gerçekleşmiştir. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan soru formu ile toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ki-kare, Likelihood Ratio, Friedman ve Mann-Whitney U testleri kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 69,62±13,29 olup, %65,7'si erkektir. Ağız bakımında kullanılan solüsyonların hepsinde hastaların tamamının ilk üç gününde ağız mukozasının hafif disfonksiyon olduğu belirlenmiştir. Ozonlu su, hipokloröz asit ve %1'lik klorheksidin glukonat ile ağız bakımı yapılan hastaların tüm günler arasındaki ağız değerlendirme ölçeğinden alınan puan ortalamalarının düşük olduğu, %0,12'lik ve sodyum bikarbonat ile ağız bakımı yapılan hastaların tüm günler arasındaki ağız değerlendirme ölçeğinden alınan puan ortalamalarının yüksek olduğu bulunmuştur. Ventilatör ilişkili pnömoni durumu açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (χ² = 6,182, p = 0,186). Sonuç: Bu araştırmada mekanik ventilasyon desteğindeki hastalarda oral mukoz membran bütünlüğünün korunmasında ve VİP gelişiminin önlenmesinde beş farklı solüsyon arasında en etkili ağız bakım solüsyonunun ozonlu su ve hipokloröz asit olduğu sonucuna varılmıştır. Yoğun bakım ünitelerinde ağız bakım protokolleri oluşturulurken ozonlu su ve hipokloröz asit solüsyonlarının tercih edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study was to compare the effects of 0.12% chlorhexidine gluconate, 1% chlorhexidine gluconate, sodium bicarbonate, ozonated water, and hypochlorous acid solutions used in oral care for patients on mechanical ventilation support in preventing ventilator-associated pneumonia. Material and Methods: The study was a randomised controlled trial conducted between June 2023 and June 2025 at the Anesthesia and Reanimation Intensive Care Unit of Nazilli State Hospital, Ministry of Health, Türkiye, involving 105 patients. The data were collected using a questionnaire prepared by the researchers. The analysis of the data was conducted using a range of statistical tests, including descriptive statistics, chi-square, likelihood ratio, Friedman, and Mann-Whitney U tests. Results: The mean age of the patients participating in the study was 69.62 years (±13.29), and 65.7% of them were male. During the initial three days of treatment, mild dysfunction of the oral mucosa was observed in all patients. The mean scores obtained from the oral assessment scale on all days were found to be low in patients who underwent oral care with ozonated water, hypochlorous acid, and 1% chlorhexidine gluconate, while the mean scores obtained from the oral assessment scale on all days were high in patients who underwent oral care with 0.12% sodium bicarbonate. No significant difference was identified between the groups with regard to the occurrence of ventilator-associated pneumonia (χ² = 6.182, p = 0.186). Conclusion: The study concluded that ozonated water and hypochlorous acid were the most effective oral care solutions for maintaining oral mucosal membrane integrity and preventing VAP in patients on mechanical ventilation. It is recommended that ozonated water and hypochlorous acid solutions be used in oral care protocols within intensive care units.