Sosyal bilgiler öğretmenlerinin bireyselleştirilmiş eğitim programına ilişkin yeterliklerinin incelenmesi
Investigation of social studies teachers' competencies regarding ındividualized education program
  1. Tez No: 979559
  2. Yazar: DİLARA ÇAYLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BUKET ÜNDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel eğitim, Special education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Özel gereksinime sahip bireylerin sosyal bilgiler eğitiminden en verimli biçimde yararlanabilmeleri için, onların özelliklerine uygun olarak hazırlanmış bireyselleştirilmiş eğitim programlarına dâhil edilmeleri büyük önem taşımaktadır. Her bir özel gereksinimli birey, fiziksel, zihinsel ya da duygusal açıdan farklılıklar gösterdiğinden, sosyal bilgiler öğretmenlerinin bu farklılıkları dikkate alarak bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlayabilme yeterliğine sahip olmaları gereklidir. Öğretmenlere bu yeterliklerin kazandırılması için eğitim fakültelerinde 'özel eğitim' dersleri verilmekte ve meslek hayatları boyunca hizmet içi eğitimlerle desteklenmektedir. Bu bağlamda, özel eğitim dersi almış olan sosyal bilgiler öğretmenlerinin bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlama konusunda yeterli olmaları beklenmektedir. Bu araştırmada, sosyal bilgiler öğretmenlerinin bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlamaya yönelik yeterlik algılarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmada, nicel araştırma yaklaşımlarından biri olan betimleyici tarama deseni tercih edilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Niğde ilinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okulları ve özel okullarda görev yapan toplam 121 sosyal bilgiler öğretmeni kapsamaktadır. İlik ve Sarı (2018)'in“Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Öğretmen Yeterliliği Ölçeği (ÖBEPYÖ)”ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırma elde edilen veriler SPSS 24 istatiksel veri analiz programı ile çözümlenmiştir. Verilerin karşılaştırılmasında bağımsız örneklemler t-testi ve tek yönlü varyans analizi (One –way ANOVA) ve Kolmogorov-Smirnov kullanılmıştır. Sosyal bilgiler öğretmenlerinin bireyselleştirilmiş eğitim programı yeterlik algı düzeylerinin cinsiyet, kıdem, eğitim durumu, okul türü, lisans döneminde özel eğitim dersi alma durumu, hizmet içi eğitimi değişkenlerine bakılarak BEP yeterlik algı düzeylerine bakılmıştır. Sonuç olarak sosyal bilgiler öğretmenlerinin BEP algı düzeylerinin yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Meslekteki kıdem yılı değişkenine göre 11-15 yıl ve 20 yıl ve üzeri kıdem yıllarının istatistiksel olarak farklılaştığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
For individuals with special needs to benefit most effectively from social studies education, it is crucial that they be included in individualized education programs tailored to their specific needs. Because each individual with special needs exhibits physical, mental, and emotional differences, social studies teachers must possess the competence to develop individualized education programs that take these differences into account. To help teachers acquire these competencies,“Special Education”courses are offered in education faculties and supported with in-service training throughout their careers. In this context, social studies teachers who have taken special education courses are expected to be competent in developing individualized education programs. This study aimed to reveal Social Studies teachers' perceptions of their competence in preparing an individualized education program. A descriptive survey design, one of the quantitative research approaches, was preferred in the study. The participants of the study included a total of 121 Social Studies teachers working in public and private schools affiliated with the Ministry of National Education in Niğde province during the 2024-2025 academic year. The“Individualized Education Program (IEP) Teacher Competence Scale (IPEPÖ)”by İlik and Sarı (2018) and the“Personal Information Form”prepared by the researcher were used. The data obtained from the study were analyzed using SPSS 24 statistical data analysis program. Independent samples t-test, one-way analysis of variance (One-way ANOVA), and Kolmogorov-Smirnov were used in the comparison of the data. Social Studies teachers' perceived competence in the individualized education program was examined by examining their gender, seniority, educational background, school type, undergraduate special education course attendance, and in-service training variables to determine their perceived competence in the IEP. The results revealed that Social Studies teachers' perceived competence in the IEP was high. Statistically significant differences were found between 11-15 years and 20 years or more of experience, based on the years of experience variable.