İklimsel parametrelere dayalı enerji etkin bina tasarımına stratejik bir yaklaşım
A strategic approach to energy-efficient building design based on climatic parameters
- Tez No: 979618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY ÜLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Mimarlık, Energy, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir enerji, Yenilenebilir enerji, Sustainable energy, Renewable energy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Teknolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi merkez kampüste bulunan kütüphane binasının mevcut enerji tüketim değerlerinin iklimsel parametrelere dayalı pasif ve aktif çözümler ile nasıl iyileştirilebileceği incelenmiştir. Bina içerisinde 7/24 hizmet veren mekânların bulunması, binanın zamana bağlı yüksek enerji gereksinimi olmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple kütüphane binası için öncelikle Archicad Ecodesigner Star programı destekli mevcut enerji tüketim değerleri belirlenmiştir. Bulunan değerler doğrultusunda iklimsel parametrelere dayalı enerji etkin bina tasarım stratejileri dikkate alınarak pasif ve aktif iyileştirme yöntemleri oluşturulmuştur. Pasif olarak bina kabuk elemanlarının değişimi, yönelim ve aydınlatma ele alınırken, aktif olarak bina iklimlendirme sistemi için iyileştirmeler yapılmıştır. İklimlendirme sisteminin ihtiyacı olan enerji çatıya yerleştirilen güneş enerji sistemi ile karşılanmıştır. Oluşturulan yöntemler ile kütüphane binasının pasif sistem olarak performansı arttırılmış ve aktif sistemlerinin yükü azaltılmıştır. Bu sayede çevreye verilen zarar minimuma indirilmekte ve gereksiz enerji tüketiminin önüne geçilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study, it was examined how to improve the current energy consumption values of the library building in the central campus of Aydın Adnan Menderes University with passive and active solutions based on climatic parameters. The presence of spaces that serve 24/7 in the building causes the building to have a high-energy requirement depending on time. For this reason, the current energy consumption values for the library building, supported by the ArchicadEcodesignerStar program, were determined first. In line with the values found, passive and active improvement methods were created by considering energy-efficient building design strategies based on climatic parameters. While passively addressing the change of building shell elements, orientation and lighting, improvements have been actively made for the building air conditioning system. The solar energy system met the energy needed by the air conditioning system placed on the roof. With the methods created, performing the library building as a passive system has been increased and a load of active systems has been reduced. In this way, the damage to the environment is minimized and the unnecessary energy consumption is prevented.