Genç yetişkinlerde beden imgesi ve bilinçli farkındalığın yaşam doyumu üzerindeki etkisinde benlik saygısının düzenleyici rolü
The moderator role of self-esteem in the effect of body image and mindfulness on life satisfaction in young adults
  1. Tez No: 979703
  2. Yazar: CEMRE NUR DANDİN GİZLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SAPANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden imgesi, bilinçli farkındalık, benlik saygısı, yaşam doyumu, düzenleyicilik analizi, Body image, mindfulness, self-esteem, life satisfaction, moderation analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
GENÇ YETİŞKİNLERDE BEDEN İMGESİ VE BİLİNÇLİ FARKINDALIĞIN YAŞAM DOYUMU ÜZERİNDE ETKİSİNDE BENLİK SAYGISININ DÜZENLEYİCİ ROLÜ Bu araştırmanın amacı, beden imgesi, bilinçli farkındalık ve benlik saygısının yaşam doyumu ile ilişkilerini ve benlik saygısının bu ilişkilerdeki olası düzenleyici rolünü incelemektir. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülen çalışmanın örneklemini, 18 yaş ve üzeri 402 yetişkin birey oluşturmuştur. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Beden İmgesi Ölçeği, Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği ile toplanmıştır. Analizlerde betimsel istatistiklerin yanı sıra, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon, hiyerarşik regresyon ve düzenleyicilik (moderasyon) analizleri kullanılmıştır. Bulgular, erkeklerin beden imgesi, bilinçli farkındalık ve yaşam doyumu puanlarının kadınlara göre daha yüksek olduğunu; çalışan bireylerin beden imgesi, yaşam doyumu ve benlik saygısı düzeylerinin çalışmayanlara kıyasla daha yüksek olduğunu göstermiştir. Gelir düzeyine göre tüm değişkenlerde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Korelasyon analizleri, yaşam doyumu ile beden imgesi, bilinçli farkındalık ve benlik saygısı arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Hiyerarşik regresyon sonuçlarına göre, bu üç değişkenin yaşam doyumunu anlamlı şekilde yordadığı; beden imgesinin tek başına güçlü bir yordayıcı olduğu, bilinçli farkındalığın ve benlik saygısının eklenmesiyle modelin açıklayıcılığının arttığı belirlenmiştir. Ancak moderasyon analizleri, benlik saygısının beden imgesi-yaşam doyumu ve bilinçli farkındalık-yaşam doyumu ilişkilerinde düzenleyici bir rol oynamadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
THE MODERATOR ROLE OF SELF-ESTEEM IN THE EFFECT OF BODY IMAGE AND MINDFULNESS ON LIFE SATISFACTION IN YOUNG ADULTS The aim of this study is to examine the relationships between body image, mindfulness, and self-esteem with life satisfaction, as well as the potential moderating role of self-esteem in these relationships. The study was conducted using the relational screening model, one of the quantitative research methods, and the sample consisted of 402 adult individuals aged 18 and above. Data were collected using the Personal Information Form, Body Image Scale, Mindfulness Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale, and Life Satisfaction Scale. In addition to descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation, hierarchical regression, and moderation analyses were employed. The findings revealed that men had significantly higher body image, mindfulness, and life satisfaction scores compared to women, while working individuals had significantly higher body image, life satisfaction, and self-esteem scores compared to non-working individuals. Significant differences were also observed across all variables in terms of income level. Correlation analyses indicated positive and significant relationships between life satisfaction and body image, mindfulness, and self-esteem. Hierarchical regression results showed that all three variables significantly predicted life satisfaction; body image alone was a strong predictor, and the inclusion of mindfulness and self-esteem further increased the explanatory power of the model. However, moderation analyses demonstrated that self-esteem did not have a moderating role in the relationships between body image and life satisfaction, nor between mindfulness and life satisfaction.