Fenolik bileşen içeren hyaluronik asit temelli kapsül, film ve hidrojellerin ilaç taşıyıcı sistemi olarak kıyaslanması
Comparison of hyalurunic acid-based caplues, films and hydrogels containing phenolic compenents as drug delivery systems
- Tez No: 979714
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVREN ALTIOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Bioengineering, Biotechnology, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Kontrollü salım, İlaç taşıyıcılar, Controlled release, Drug carriers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genetik ve Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde ilaçların hedefe yönelik, kontrollü ve güvenli bir şekilde taşınmasını sağlayan sistemlerin geliştirilmesi, farmasötik araştırmaların öncelikli alanlarından biri haline gelmiştir. Geleneksel ilaç uygulama yöntemlerinin, biyoyararlanımın düşüklüğü, yan etki riski ve düzensiz salım gibi sınırlamaları, yenilikçi ilaç taşıyıcı sistemlerin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, biyobozunur ve biyouyumlu doğal polimerlere dayalı taşıyıcı yapıların geliştirilmesi hem çevresel sürdürülebilirlik hem de biyolojik güvenlik açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada fenolik bileşik kaynağı olarak doğal ve biyolojik açıdan zengin bir bitki olan Moringa oleifera kullanılmıştır. Doğal polimerler olan hyaluronik asit ve kitosan, biyouyumlulukları ve biyobozunurlukları nedeniyle ilaç taşıyıcı sistemlerin temel bileşenleri olarak tercih edilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında, fenolik bileşik içeren kuaservat yapılar hazırlanmış; ardından bu kuaservatlardan film, kapsül ve hidrojel sistemleri geliştirilmiştir. Elde edilen yapıların ilaç taşıma kapasiteleri ve kontrollü salım özellikleri incelenerek sistemler arasında karşılaştırmalar yapılmıştır.Elde edilen bulgular, Moringa oleifera kaynaklı fenolik bileşiklerin doğal polimerlerle entegre edilerek biyouyumlu taşıyıcı sistemler içinde etkili şekilde formüle edilebildiğini göstermektedir. Özellikle hidrojel sistemlerin kontrollü salım açısından daha avantajlı olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışma, doğal içerikli ve sürdürülebilir ilaç taşıyıcı sistemlerin geliştirilmesine yönelik yeni yaklaşımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the development of systems that enable targeted, controlled, and safe drug delivery has become one of the primary focuses of pharmaceutical research. The limitations of conventional drug administration methods-such as low bioavailability, risk of side effects, and irregular release-highlight the need for innovative drug delivery systems. In this context, the development of carrier structures based on biodegradable and biocompatible natural polymers is of great importance in terms of both environmental sustainability and biological safety. In this study, Moringa oleifera, a natural and biologically rich plant, was used as a source of phenolic compounds. The natural polymers hyaluronic acid and chitosan were chosen as the main components of the drug delivery systems due to their biocompatibility and biodegradability. In the first stage of the study, coacervate structures containing phenolic compounds were prepared, followed by the development of film, capsule, and hydrogel systems from these coacervates. The drug-loading capacities and controlled release characteristics of the obtained structures were examined, and comparisons between the systems were made. The findings revealed that phenolic compounds derived from Moringa oleifera can be effectively formulated within biocompatible carrier systems by integration with natural polymers. Among the systems tested, hydrogels demonstrated superior performance in terms of controlled release. This study presents new approaches for the development of natural-based and sustainable drug delivery systems.