Tarihi Akköprü'nün taşıt yükleri altında yapısal davranışı ve olası bozulmalar
Structural behavior of historical Akköprü under vehicle loads and possible deterioration
- Tez No: 979715
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA HALUK SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sonlu Elemanlar Metodu, Tarihi Akköprü, Tarihi Taş Kemer Köprüler, Yapısal Analiz, Finite Element Method, Historical Akköprü, Historical Stone Arch Bridges, Structural Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Kütahya İli sınırları içerisinde bulunan Tarihi Akköprü'nün yapısal özellikleri incelenerek, zati yük ve modal, deprem yükü ve taşıt yükü altındaki yapısal davranışı belirlenmiştir. Bu yükler altında yapıda oluşabilecek bozulmalar belirlenerek değerlendirilmiştir. Tarihi Akköprü'nün yapısal analizi SAP2000 yazılım programı kullanılarak sonlu elemanlar yöntemi ile modellenmiş ve analiz edilmiştir. Sonlu elemanlar modeli 163351 düğüm noktası ve 130953 katı eleman ile oluşturulmuştur. Analizler doğrusal olmayan olarak gerçekleştirilmiştir. Hesaplamalara göre, kemer açıklığı ve yüksekliği diğer kemerlerden fazla olan 4, 5 ve 6 numaralı kemerlerde ve çevresinde kritik sonuçlar elde edilmiştir. Böylece köprünün durumu ortaya konulmuş ve korunması için yapılacak çalışmalar için bir ön çalışma oluşturulmuştur. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, Tarihi Akköprü'nün gelecekte ağır taşıt trafiğine kapatılması, köprü çevresinde dere ıslahı yapılması, restorasyon ve güçlendirme çalışmalarının yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the structural features of the Historical Akköprü located in Kütahya Province, was analyzed and its structural behavior under self-load and modal, earthquake load and vehicle load were determined. Possible deteriorations in the structure under these loads were determined and evaluated. The structural analysis of the Historical Akköprü was modeled and analyzed with the finite element method using the SAP2000 software program. The finite element model was created with 163351 nodes and 130953 solid elements. The analyses were performed nonlinearly. According to the calculations, critical results were obtained in and around the 4, 5 and 6 arches, whose arch span and height are greater than the other arches. Thus, the status of the bridge was revealed, and a preliminary study was created for the studies to be carried out for its protection. According to the results obtained from the study, it is recommended that the Historical Akköprü be closed to heavy vehicle traffic for the future, stream improvement be carried out around the bridge, and restoration and reinforcement works be carried out.