Vücudun çeşitli bölgelerinde pulse oksimetre ile oksijen satürasyonu değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of oxygen saturation values with pulse oximeter in various body parts
- Tez No: 979716
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA AKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Arteriyel kan gazı, oksijen satürasyon, pulse oksimetre, yoğun bakım, Oksijen, Oksijen satürasyonları, Sağlık, Arterial blood gas, oxygen saturation, pulse oximetry, intensive care, Oxygen, Health
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, vücudun çeşitli bölgelerinde pulse oksimetre ile oksijen satürasyonu değerlerinin karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırma, vücudun çeşitli bölgelerinde pulse oksimetre ile oksijen satürasyonu değerlerinin karşılaştırılması amacıyla tek grupta tanımlayıcı-karşılaştırmalı desende yürütüldü. Araştırmanın verileri; bilinci açık hastanın kendisinden, bilinci kapalı hastanın ailesinden onam alındıktan sonra hastalara“Hasta Tanıtım Formu”,“Hasta İzlem Formu”kullanılarak toplandı. Ardından çalışmaya alınacak hastadan arteriyel kan gazı örneği alınıp gönderildi. Araştırmada hastanenin kullanmış olduğu monitöre bağlı kalibre edilmiş pulse oksimetre probu kullanıldı. Sırasıyla sağ el, sol el parmaklar, sağ ayak ve sol ayak parmaklar, sağ ve sol kulaktaki saptanan SpO2 değerleri izlem formuna yazıldı. Ardından laboratuvardan çıkan arteriyel kan gazındaki SpO2 değeri de izlem formuna yazıldı. Araştırma gerekli etik kurul izni, kurum izni ve katılımcı izni alınarak gerçekleştirildi. Bulgular: Sağ el işaret parmağı SpO2 ile SaO2 maddeler arası korelasyon değeri arasında yüksek düzey (0,758) ilişki saptandı. Güven düzeyi ortalaması 0,851 (%95 güven düzeyi 0,743-0,913) olarak oldukça yüksek düzeyde saptandı (p<0,001). %95 güven aralığında en küçük değer (0,743) hafif yüksek düzeyde ve en büyük değer (0,913) çok yüksek düzeyde ilişkili olarak saptandı. Sol el işaret parmağı SpO2 ile SaO2 maddeler arası korelasyon değeri arasında yüksek düzey (0,740) ilişki saptandı. Güven düzeyi ortalaması 0,843 (%95 güven düzeyi 0,730-0,909) ile en yüksek düzeyde saptandı (p<0,001). %95 güven aralığında en küçük değer 0,743 ile hafif yüksek düzeyde ve en büyük değer 0,913 ile çok yüksek düzeyde ilişkilidir. Bu bağlamda, sol el işaret parmağının sonuçları arteriyel kan gazı sonuçlarına en yakın güvenirliktedir (0,843) . Sonuçlar: Bu araştırmada, arteriyel kan gazı değerine en yakın olan değeri veren uzuv sol el işaret parmağıdır. Arteriyel kan gazı değerine sırasıyla en güvenilir sonucu veren uzuv sol el işaret parmağından sonra sağ el işaret parmağıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to compare oxygen saturation values using pulse oximetry in various parts of the body. Methods: This study was conducted using a descriptive-comparative design in a single group to compare oxygen saturation values measured using pulse oximetry in various body regions. Data were collected using a“Patient Identification Form”and a“Patient Follow-Up Form”after obtaining informed consent from the conscious patient and the family of the unconscious patient. Arterial blood gas sample was then collected and sent to the patient for inclusion in the study. A calibrated pulse oximetry probe connected to the hospital's monitor was used in the study. SpO2 values measured in the right hand, left hand fingers, right foot and left toes, and right and left ears were recorded on the monitoring form. The SpO2 values obtained from the arterial blood gas obtained from the laboratory were also recorded on the monitoring form. The study was conducted with the necessary ethics committee approval, institutional approval, and participant consent. Results: A high level of relationship (0.758) was found between the inter-item correlation value of SpO2 and SaO2 of the index finger of the right hand. The average confidence level was found to be 0.851 (95% confidence level 0.743-0.913) and was quite high (p<0.001). In the 95% confidence interval, the smallest value (0.743) was found to be slightly high and the largest value (0.913) was found to be very highly related. A high level of relationship (0.740) was found between the inter-item correlation value of SpO2 and SaO2 of the index finger of the left hand. The average confidence level was found to be 0.843 (95% confidence level 0.730-0.909) and was the highest (p<0.001). In the 95% confidence interval, the smallest value was 0.743 and was found to be slightly high and the largest value was 0.913 and was found to be very highly related. In this context, the results of the left hand index finger are closest in reliability to the arterial blood gas results (0.843). Conclusion: In this study, the limb that provided the closest arterial blood gas value was the left index finger. The limb that provided the most reliable arterial blood gas values, in that order, was the right index finger, followed by the left index finger.