Dış borçların sürdürülebilirliği: Türkiye örneği
Sustainability of external debt: The case of Türkiye
  1. Tez No: 979725
  2. Yazar: NERMİN TOYDEMİR YÜKSEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA ŞAHİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Borçlanma, Dış Borçların Sürdürülebilirliği, Zaman Serisi Analizi, Türkiye Ekonomisi, External Debt, Sustainability of External Debt, Time Series Analysis, Turkish Economy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel ekonomik sistemin gelişimiyle birlikte dış borçlanma, gelişmekte olan ülkeler açısından önemli bir finansman aracı haline gelmiş; ekonomik büyüme, kamu yatırımları ve cari açıkların kapatılması gibi birçok alanda yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Ancak dış borçların sürdürülebilirliği, alınan borçların etkin, verimli ve üretken alanlara yönlendirilmesi ile doğrudan ilişkilidir. Bu bağlamda, dış borçların sürdürülebilirliği, yalnızca borcun miktarıyla değil, aynı zamanda borcun çevrilebilirliği ve makroekonomik göstergelerle olan ilişkisi açısından da değerlendirilmelidir. Bu tez çalışmasında dış borçların sürdürülebilirliği 1974-2023 dönemi Türkiye ekonomisi için araştırılmıştır. Ampirik analizde Zaman Serisi Analizi kapsamında ele alınan göstergeler standart ve yapısal kırılmalı birim kök testlerine tabi tutulmuştur. Dış borcun sürdürülebilirliği; dış borç stoku göstergeleri, dış borç servisi göstergeleri, makroekonomik göstergeler ve ek finansal göstergeler üzerinden değerlendirilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular testlere göre bazı farklılıklar içerese de genel olarak Türkiye'de dış borçların sürdürülebilir olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu durum, dış borç göstergelerinin zaman içerisinde ekonomik şoklara ve yapısal kırılmalara duyarlı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
With the development of the global economic system, external debt has become an important financing instrument for developing countries and has been widely used in many areas such as economic growth, public investments and closing current account deficits. However, the sustainability of external debt is directly related to the channeling of borrowed funds into effective, efficient and productive areas. In this context, the sustainability of external debts should be evaluated not only in terms of the amount of debt, but also in terms of the convertibility of debts and the relationship with macroeconomic indicators. In this thesis, the sustainability of external debt is investigated for the Turkish economy for the period 1974-2023. In the empirical analysis, the indicators considered within the scope of Time Series Analysis are subjected to standard and structural break unit root tests. External debt sustainability is evaluated through external debt stock indicators, external debt service indicators, macroeconomic indicators and additional financial indicators. Although the findings of the study contain some differences according to the tests, it is generally concluded that external debt in Turkey is not sustainable. This shows that external debt indicators are sensitive to economic shocks and structural breaks over time.