Yapay zekâ tabanlı sistemlerin proje yönetimi süreçlerine entegrasyonu ve performans sonuçları
Integration of artificial intelligence-based systems into project management processes and performance results
- Tez No: 979748
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ PAŞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevik proje yönetimi, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Agile project management, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Karmaşık verileri analiz edebilen, eğilimleri tahmin edebilen ve kaynakları optimize edebilen yeni bir teknoloji olan yapay zekâ, proje yönetimi performansını iyileştirmede önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle oldukça karmaşık ve hassas olan sağlık alanında yapay zekânın kullanımı, projelerin planlama, kontrol ve değerlendirme süreçlerini dönüştürebilir. Bu çalışma, yapay zekânın organizasyonel yeteneklerinin Tebriz Tıp Bilimleri Üniversitesindeki sağlık proje yönetiminin performans alanlarına etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu, tanımlayıcı-korelasyon yöntemi ile yapılan uygulamalı ve nicel bir çalışmadır. İstatistiksel popülasyon, Tebriz Tıp Bilimleri Üniversitesinde yapay zekâ ile ilgili projelerde aktif olan proje yöneticileri, bilgi teknolojisi uzmanları ve yapay zekâ uzmanlarından oluşmaktadır. Bu kişilerden amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak 50 kişi seçilmiştir. Veri toplama araçları, yapay zekânın organizasyonel yetenekleri, proje yönetimi, risk değerlendirmesi ve proje ekibi performansı üzerine standart anketleri içermektedir. Veri analizi, SPSS ve SmartPLS yazılımları kullanılarak ve tanımlayıcı istatistikler, Pearson korelasyon testi, doğrusal regresyon ve yapısal eşitlik modellemesi (YEM) yoluyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçları, yapay zekânın organizasyonel yeteneklerinin proje yönetimi uygulamalarının belirlenmesi ve kullanılması, risk yönetimi sürecinin ve proje ekibi performansının iyileştirilmesi üzerinde olumlu ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca bu yetenekler genel olarak proje yönetimi performansının kapsamını iyileştirmiştir. Bulgular, yapay zekâ ile ilgili teknolojik altyapının, insan becerilerinin ve organizasyonel bilginin geliştirilmesinin sağlık projelerinin verimliliğini ve etkinliğini önemli ölçüde artırabileceğini göstermektedir. Dolayısıyla akıllı teknolojilere yatırım yapılması ve çalışanların özel olarak eğitilmesi, projelerin stratejik başarısı için elzemdir. Bu araştırma, sağlık proje yönetiminde yapay zekâ kullanımına ilişkin gelecekteki politika oluşturma ve planlamalar için bilimsel bir temel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence, an emerging technology capable of analyzing complex data, predicting trends, and optimizing resources, plays a significant role in improving project management performance. The use of AI, particularly in the highly complex and sensitive healthcare field, can transform project planning, control, and evaluation processes. This study aims to investigate the impact of AI's organizational capabilities on performance areas in healthcare project management at Tabriz University of Medical Sciences. This is an applied, quantitative study using the descriptive-correlational method. The statistical population consisted of project managers, information technology specialists, and AI experts active in AI-related projects at Tabriz University of Medical Sciences. Fifty individuals were selected from these individuals using a purposive sampling method. Data collection tools included standardized surveys on AI's organizational capabilities, project management, risk assessment, and project team performance. Data analysis was conducted using SPSS and SmartPLS software, using descriptive statistics, Pearson's correlation test, linear regression, and structural equation modeling (SEM). The study's results demonstrated that AI organizational capabilities have a positive and significant impact on the identification and use of project management practices, improving the risk management process, and improving project team performance. Furthermore, these capabilities have improved overall project management performance. The findings suggest that developing AI-related technological infrastructure, human skills, and organizational knowledge can significantly increase the efficiency and effectiveness of healthcare projects. Therefore, investing in smart technologies and specialized employee training are essential for the strategic success of these projects. This research provides a scientific basis for future policymaking and planning regarding the use of AI in healthcare project management.