Mali şokların makroekonomik değişkenler üzerindeki etkisi: Türkiye üzerine bir uygulama
The effect of financial shocks on macroeconomic variables: An application to Turkey
- Tez No: 979758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA ŞAHİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Mali Şoklar, Kamu Harcama Şokları, Vergi Şokları, Türkiye Ekonomisi, VAR Analizi, Fiscal Shocks, Public Expenditure Shocks, Tax Shocks, Turkish Economy, VAR Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Kamu harcamalarındaki veya vergilerdeki beklenmedik değişimler olarak ifade edilen mali şokların etkileri kısa ve uzun dönemde değişebileceği gibi ülkenin gelişmişlik düzeyine bağlı olarak da farklılaşabilmektedir. Özellikle son yıllarda yaşanan mali genişlemeyle birlikte mali değişkenlerdeki dışsal hareketliliklerin ve etkilerinin araştırılması giderek daha önemli olmaktadır. Gelişmekte olan ülke konumundaki Türkiye ekonomisi de önemli etkiler doğuran mali şoklara maruz kalmıştır. Çalışmanın amacı Türkiye ekonomisinde mali yönetim ve kontrol sürecine ilişkin reform sonrasında yaşanan mali şokların makroekonomik etkilerinin incelenmesidir. Bu doğrultuda çalışmada 2006Q1-2024Q4 döneminde Türkiye'de yaşanan mali şokların makroekonomik etkileri VAR analizi ile araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Türkiye'de kamu harcama şoklarının büyüme üzerinde önemli bir etkisi olmazken işsizliği sınırlı da olsa azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Diğer yandan vergi geliri kaynaklı şokların büyüme ve işsizlik üzerinde anlamlı bir etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
The effects of fiscal shocks, defined as unexpected changes in public spending or taxes, may vary in the short and long term, as well as depending on the level of development of the country. With the fiscal expansion experienced in recent years, it has become increasingly important to study external movements and their effects on fiscal variables. The Turkish economy, which is in a developing country position, has also been exposed to financial shocks that have had significant effects. The aim of this study is to examine the macroeconomic effects of financial crises that occurred after the reform of the financial management and control process in the Turkish economy. In this context, the macroeconomic effects of financial crises in Turkey during the period 2006Q1- 2024Q4 were investigated using VAR analysis. According to the results obtained, public expenditure shocks in Turkey have no significant effect on growth, but they have a limited effect on reducing unemployment. On the other hand, tax revenue shocks have no significant effect on growth and unemployment.