Otistik çocuğun güvenli bağlanmasında doğum sonrası bağlanma yas tepkileri ve duygu düzenleme becerilerinin etkisi
The effect of postpartum bonding, grief reactions, and emotion regulation skills on secure attachment of autistic children
- Tez No: 979777
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Postpartum Bağlanma, Güvenli Bağlanma, Otizm, Duygu Düzenleme, Yas Tepkileri, BDSS, Postpartum Bonding, Secure Attachment, Autism, Emotion Regulation, Grief Reactions, AQS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, annenin doğum sonrası bağlanma özellikleri ile otizm tanılı çocuğun güvenli bağlanma puanı arasındaki ilişki ve bu ilişkiye annenin duygu düzenleme becerileri ile çocuğun otizm tanısı aldıktan sonra yaşadığı yas tepkilerinin aracılık etkisi araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemini İstanbul'da yaşayan 100 anne ve 1–5 yaş arası 100 otizm tanılı çocuk oluşturmaktadır. Veriler, katılımcılara sunulan Sosyodemografik Veri Formu, Postpartum Bağlanma Ölçeği (PBQ), Hogan Yas Tepkileri Tarama Listesi (HGRC), Duygu Düzenleme Ölçeği (DERS) ile Bağlanma Davranışları Sınıflandırma Seti (AQS) gözlem verileri ve Çocukluk Otizmi Derecelendirme Ölçeği (CARS) aracılığıyla toplanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, annelerin postpartum bağlanma düzeyleri ile otistik çocukların güvenli bağlanma düzeyleri arasında genel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bununla birlikte, doğum sonrası bağlanmanın“yeni başlayan istismar”alt boyutu ile güvenli bağlanma arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş ve bu doğrultuda aracı değişken analizi gerçekleştirilmiştir. Yas tepkileri ve duygu düzenleme becerileri ile bazı alt boyutları bu ilişkide aracı rol oynamıştır. Elde edilen verilerde genel olarak düşük-orta düzeyde anlamlı ilişkiler gözlenmiştir. Bu bulgular, otizm tanılı çocukların güvenli bağlanmasının, annelerin bağlanma özelliklerinden etkilendiğini, çalışmada incelenen aracı değişkenler olan yas tepkileri ve duygu düzenleme becerilerinden ise bağımsız olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the relationship between mothers' postpartum bonding characteristics and the secure attachment scores of children diagnosed with autism, as well as the mediating effects of mothers' emotion regulation skills and grief reactions following their child's autism diagnosis. The study sample consisted of 100 mothers and their 100 children diagnosed with autism, aged 1–5 years, residing in Istanbul, Turkey. Data were collected through the Sociodemographic Data Form, Postpartum Bonding Questionnaire (PBQ), Hogan Grief Reaction Checklist (HGRC), Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), Attachment Q-Sort (AQS) observation data, and the Childhood Autism Rating Scale (CARS).Analysis results indicated that there was no significant overall relationship between mothers' postpartum bonding levels and the secure attachment levels of children with autism. However, a significant relationship was found between the“emerging abuse”subscale of postpartum bonding and secure attachment, and the mediation analysis was conducted based on this relationship. Grief reactions and emotion regulation skills, as well as some of their subscales, were found to have a mediating role in this relationship. The data revealed generally low to moderate significant correlations. These findings indicate that the secure attachment of children with autism is influenced by mothers' bonding characteristics and is independent of the mediator variables examined in this study, grief reactions and emotion regulation skills.