Ters yüz edilmiş sınıf modelinin Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde uygulanması
Application of the flipped classroom model in teaching Turkish as a foreign
- Tez No: 979791
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHAK HALİM ULAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, ters yüz edilmiş sınıf modeli, Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi, yabancı dil dersi memnuniyeti, akademik başarı, Türkçe, Türkçe eğitimi, Uygulamalı eğitim, Yabancı dil eğitimi, Yabancı dil öğretimi, Teaching Turkish, flipped classroom model, teaching Turkish as a foreign language, foreign language course satisfaction, academic achievement, Turkish, Turkish education, Turkish teaching, Applied education, Foreign language education, Foreign language teaching
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ters yüz edilmiş sınıf uygulamalarının Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin akademik başarıları ve memnuniyet düzeyleri üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın deseni, nicel araştırma yöntemlerinden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen olarak belirlenmiştir. Araştırmanın evrenini Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini Samsun Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde öğrenim gören altmış dört (N=64) Türkçe hazırlık sınıfı öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak iki ölçek kullanılmıştır. Öğrencilerin yabancı dil dersine ilişkin memnuniyetlerini belirlemek için“Yabancı Dil Dersi Memnuniyet Ölçeği”ve akademik başarılarını belirlemek için“Akademik Başarı Testi”kullanılmıştır. Bir gruba ait ön test ve son testlerin karşılaştırılmasında Wilcoxon sıralı işaretler testi, iki gruba ait ön test ve son testlerin karşılaştırılmasında ise Mann Whitney U testi yapılmıştır. Bulgular: Ters yüz edilmiş sınıf modelinin uygulandığı deney grubunun, yabancı dil dersi memnuniyet düzeyi açısından deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark gösterdiği tespit edilmiştir. Ancak Türkçe akademik başarıları bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuçlar: Ters yüz edilmiş sınıf modeli uygulamaları, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin dil dersi memnuniyet düzeylerini artırmaktadır. Ancak Türkçe akademik başarı düzeylerinde anlamlı bir farklılık oluşturmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the effects of flipped classroom practices on the academic achievement and satisfaction levels of students learning Turkish as a foreign language. Method: The research design was determined as a quasi-experimental design with pre-test–post-test control group, one of the quantitative research methods. The population of the study consisted of students learning Turkish as a foreign language. The sample of the study was composed of sixty-four (N=64) Turkish preparatory class students studying at the Turkish and Foreign Language Teaching Application and Research Center of Samsun University. Two scales were used as data collection instruments. The“Foreign Language Course Satisfaction Scale”was administered to measure students' satisfaction with the foreign language course, and the“Academic Achievement Test”was applied to determine their academic success. The Wilcoxon signed-rank test was employed to compare the pre-test and post-test scores of a single group, while the Mann-Whitney U test was used to compare the pre-test and post-test scores between two groups. Findings: It was found that the experimental group, in which the flipped classroom model was implemented, showed a statistically significant difference in favor of the experimental group in terms of satisfaction with the foreign language course. However, no statistically significant difference was found in terms of Turkish academic achievement. Results: Flipped classroom practices increase the satisfaction levels of students learning Turkish as a foreign language in language courses. However, they do not create a significant difference in students' Turkish academic achievement levels.