Yönetim kurulu üye karakteristikleri ile firmaların finansal performansları arasındaki ilişki: BIST üzerine bir uygulama
The relationship between the characteristics of the board members and the financial performances of the companies: An examination on BIST
  1. Tez No: 979800
  2. Yazar: MEHMET GÖZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ELMAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Yönetim Kurulu, Firma Performansı, Corporate Governance, Board of Directors, Firm Performance, Board directors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada amaç; payları, 2011-2022 yılları arasında Borsa İstanbul'da işlem gören mali yapılı olmayan firmaların finansal performansı ile yönetim kurulu üye karakteristikleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Firmaların finansal performanslarını temsilen aktif kârlılığı (ROA) ve öz sermaye kârlılığı (ROE) oranları çalışmada bağımlı değişkenler olarak kullanılmıştır. Çalışmanın bağımsız değişkenleri ise, lisansüstü eğitim, yurt dışı eğitimi, finansal tecrübe, yaş, uyruk ve cinsiyet şeklinde belirlenen yönetim kurulu üye karakteristiklerinden oluşmaktadır. Son olarak, alan yazında benzer doğrultuda yayımlanan çalışmalarda da yer alan ve genellikle çalışma modellerinin doğruluğunu artırmak üzere modellere dahil edilen kontrol değişkenlerine de yer verilmiştir. Bu değişkenler ise, yönetim kurulu üye sayısı, firma yaşı, toplam varlıklar ve finansal kaldıraç oranı olarak belirlenmiştir. Çalışma verilerinin zaman serisi ve yatay kesitlerden oluşması münasebetiyle çalışmada, panel veri analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarından elde edilen bulgular doğrultusunda, firmaların finansal performansı ile yönetim kurulu üye karakteristiklerinden olan lisansüstü eğitim, finansal tecrübe ve cinsiyet arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı ilişki elde edilmiştir. Yurt dışı eğitimi, yaş ve uyruk değişkenleri ile finansal performans arasında ise anlamlı bir ilişkiye rastlanılmamıştır. Ek olarak, kontrol değişkenleri olan yönetim kurulu üye sayısı, firma yaşı ve toplam varlıklar ile firma performansı arasında pozitif, finansal kaldıraç oranı ile negatif yönde istatistiksel anlamlılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the financial performance and board member characteristics of non-financial companies whose shares were traded on Borsa Istanbul between the years 2011 and 2022. Return on assets (ROA) and return on equity (ROE) ratios were utilized as dependent variables in the study to represent the financial performance of the companies. The independent variables of the study consisted of board member characteristics determined as postgraduate education, education abroad, financial experience, age, nationality, and gender. The study also includes control variables, which are commonly used in similar studies in the literature to improve the accuracy of the models. These variables were determined as the number of board members, firm age, total assets, and financial leverage ratio. Due to the data consisting of both time series and cross-sectional components, panel data analysis was employed in the study. Based on the findings obtained from the analysis results, a statistically significant positive relationship was found between firms' financial performance and board member characteristics, namely postgraduate education, financial experience, and gender. Yet, no significant relationship was found between financial performance and the variables of foreign education, age, and nationality. In addition, a statistically significant positive relationship was found between firm performance and the control variables namely, board size, firm age, and total assets, while a statistically significant negative relationship was observed with the financial leverage ratio.