Vitiligoda hastalık aktivitesinin ve şiddetinin inflamasyon biyobelirteçleri ile korelasyonu
Correlation of disease activity and severity in vitiligo with inflammation biomarkers
- Tez No: 979869
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR DURSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Vitiligo, VASI, VIDA, İnflamatuar biyobelirteçler, Sistemik inflamasyon, Vitiligo, VASI, VIDA, Inflammatory biomarkers, Systemic inflammation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Vitiligo, işlevsel melanositlerin hasarı sonucu ortaya çıkan, keskin sınırlı ve tebeşir beyazı renkte depigmente makül ve yamalarla karakterize, kronik seyirli, edinilmiş bir deri hastalığıdır. Fizyolojik olarak asemptomatik olmasına rağmen özellikle görünür alanlardaki lezyonlar bireylerde psikososyal açıdan ciddi etkiler oluşturabilir. Hastalığın patogenezi tam olarak aydınlatılamamış olup otoimmünite, nöronal faktörler, oksidatif stres ve genetik yatkınlık gibi çeşitli mekanizmaların etkili olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızda, vitiligo hastalarında hastalık şiddeti ve aktivitesi ile sistemik inflamasyonu yansıttığı düşünülen hematolojik ve biyokimyasal belirteçlerin ilişkisi araştırılmıştır. Ayrıca hasta ve kontrol gruplarının sosyodemografik verileri ile hastalık alt tipleri, deri tipi, başlangıç yaşı, hastalık süresi, aile öyküsü ve lökotrişi varlığı gibi klinik özellikler de değerlendirilmiştir. Eylül 2022 – Eylül 2024 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıkları polikliniğine başvuran 18 ile 65 yaş arası 40 vitiligo hastası ile yaş ve cinsiyet açısından benzer özellikler taşıyan 39 sağlıklı bireyin verileri retrospektif dosya taraması yapılarak analiz edilmiştir. Katılımcılar, önceden belirlenen dışlama kriterlerine uygun biçimde seçilmiş olup uygun olmayan bireyler çalışmaya dahil edilmemiştir. Hastalık şiddeti ve aktivitesi sırasıyla VASI (Vitiligo Alan Şiddet İndeksi) ve VIDA (Vitiligo Hastalık Aktivite Skoru) ile değerlendirilmiştir. Laboratuvar parametrelerinin değerlendirilmesinde; nötrofil/lenfosit oranı (NLO), monosit/lenfosit oranı (MLO), platelet/lenfosit oranı (PLO), monosit/HDL kolesterol oranı (MHO), C-reaktif protein (CRP), albümin, fibrinojen, sedimentasyon, HDL kolesterol (Yüksek yoğunluklu lipoprotein-kolesterol), plateletcrit (PCT), CRP/albümin oranı (CAO), fibrinojen/albümin oranı (FAO) ile nötrofil, lenfosit, monosit, platelet sayıları incelenmiştir. Hasta ve kontrol grubu bu parametreler açısından karşılaştırıldığında yalnızca MLO değeri hasta grubunda anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p=0,044). Diğer tüm parametreler açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Hastalık şiddetini gösteren VASI skoru ile MLO (r=0,566; p<0,01) ve MHO (r=0,335; p=0,035) arasında pozitif; HDL kolesterol (r=–0,318; p=0,046) ve lenfosit sayısı (r=–0,322; p=0,043) ile negatif yönde anlamlı korelasyon saptanmıştır. VIDA skoru ile bu parametreler arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir (p>0,05). Başlangıç yaşı, aile öyküsü, deri tipi, hastalık tipi ve lökotrişi varlığı gibi klinik değişkenlerle hem VASI hem VIDA skorları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak; vitiligo hastalarında inflamatuar yanıtın sistemik biyobelirteçlerle her zaman açık biçimde ortaya konamayabileceği ve lokal immün yanıtın daha baskın olabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte, MLO ve MHO gibi bazı hematolojik oranların hastalık şiddeti ile gösterdiği anlamlı korelasyonlar, bu parametrelerin vitiligoda potansiyel biyobelirteçler olarak değerlendirilebileceğini düşündürmektedir. VASI skorunun bu parametrelerle VIDA skoruna kıyasla daha güçlü korelasyon göstermesi, inflamasyonun hastalığın şiddeti ile daha güçlü ilişkili olabileceğini göstermektedir. Elde edilen veriler, sistemik inflamasyonun vitiligodaki rolünü ortaya koymak adına daha geniş örneklemli ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Vitiligo is an acquired, chronic skin disorder characterized by sharply demarcated, chalk-white depigmented macules and patches that result from the loss of functional melanocytes. Although physiologically asymptomatic, lesions located in visible areas can lead to significant psychosocial consequences. The pathogenesis of the disease has not been fully elucidated; however, various mechanisms including autoimmunity, neural factors, oxidative stress, and genetic predisposition are thought to play a role. In this study, we investigated the relationship between disease severity and activity in vitiligo patients and hematological and biochemical markers considered to reflect systemic inflammation. Additionally, sociodemographic data of patients and controls, along with clinical features such as disease subtypes, skin phototype, age at onset, disease duration, family history, and the presence of leukotrichia, were evaluated. Data from 40 vitiligo patients aged 18–65 years who presented to the Dermatology and Venereology outpatient clinic of Mersin University between September 2022 and September 2024, and 39 age- and sex-matched healthy individuals, were retrospectively analyzed. Participants were selected according to predefined exclusion criteria, and individuals not meeting these criteria were excluded. Disease severity and activity were assessed using the Vitiligo Area Scoring Index (VASI) and the Vitiligo Disease Activity score (VIDA), respectively. For laboratory evaluation, neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), monocyte-to-HDL cholesterol ratio (MHR), C-reactive protein (CRP), albumin, fibrinogen, erythrocyte sedimentation rate (ESR), HDL cholesterol, plateletcrit (PCT), CRP-to-albumin ratio (CAR), fibrinogen-to-albumin ratio (FAR), and neutrophil, lymphocyte, monocyte, and platelet counts were analyzed. When comparing patients and controls, only MLR was found to be significantly higher in the patient group (p=0.044). No significant differences were observed between the groups in other parameters (p>0.05). A positive correlation was found between VASI score and both MLR (r=0.566; p<0.01) and MHR (r=0.335; p=0.035), while negative correlations were observed with HDL cholesterol (r=–0.318; p=0.046) and lymphocyte count (r=–0.322; p=0.043). No significant correlation was detected between VIDA score and these parameters (p>0.05). Clinical variables such as age at onset, family history, skin type, disease subtype, and the presence of leukotrichia showed no significant association with either VASI or VIDA scores (p>0.05). In conclusion, systemic biomarkers may not always clearly reflect the inflammatory response in vitiligo, and local immune mechanisms may be more prominent. Nevertheless, the significant correlations of certain hematological ratios such as MLR and MHR with disease severity suggest that these parameters may serve as potential biomarkers in vitiligo. The stronger correlation of VASI with these markers compared to VIDA indicates that inflammation may be more strongly associated with disease severity than with activity. These findings highlight the need for further large-scale studies to better clarify the role of systemic inflammation in vitiligo.