Uluslararası öğrencilerin Türkiye'deki yükseköğretim kalite hizmet algısının çok boyutlu incelenmesi (Kırklareli ili örneği)
Multi-dimensional analysis of international students' perception of higher education quality service in Turkey (Kırklareli province example)
- Tez No: 979888
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM BAŞPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Hizmet kalitesi, Uluslararası öğrenciler, Service quality, International student
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde yükseköğretim kurumları yalnızca bilgi aktaran yapılar olmaktan çıkmış, öğrencilere çok boyutlu hizmetler sunan kompleks yapılar hâline gelmiştir. Özellikle uluslararası öğrenci sayısındaki artış, hizmet kalitesine ilişkin algının farklı kültürel ve bireysel bağlamlarda değerlendirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu araştırmanın amacı Kırklareli ilinde öğrenim görmekte olan uluslararası üniversite öğrencilerinin yükseköğretim kurumlarına yönelik hizmet kalitesi algılarının demografik değişkenler açısından karşılaştırmalı şekilde incelenmesidir. Nicel araştırma deseni ile gerçekleştirilen araştırma kapsamında kolayda (convenience) örnekleme yoluyla ulaşılan 298 öğrenci örneklemi oluşturmuştur. Demografik özelliklerin belirlenmesi için araştırmacı tarafından hazırlanan bir bilgi formu, kalite algısını ölçmek için de Yükseköğretim Hizmetlerinde Kalite Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında bu ölçeğin uluslararası öğrenciler için de kullanılabilir olduğunu ispatlamak için doğrulayıcı faktör analizi de gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda ölçeğin tüm alt boyutları ve toplam puanları için oldukça yüksek bir kalite algısının söz konusu olduğu saptanmıştır. Araştırmanın alt amaçlarına yönelik çeşitli karşılaştırma analizleri sonucunda çeşitli değişkenler açısından gruplar arasında anlamlı farklılıklar saptanmış ve bulgularla uyumlu olacak şekilde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, higher education institutions have evolved from being merely knowledge-transferring structures to complex organizations that offer a wide range of services to students. The increasing number of international students has made it necessary to evaluate perceptions of service quality within diverse cultural and individual contexts. The purpose of this study is to comparatively examine the perceptions of service quality of higher education institutions among international university students studying in Kırklareli province, based on demographic variables. Conducted using a quantitative research design, the study comprised a sample of 298 students recruited through convenience sampling. A researcher-developed information form was used to determine demographic characteristics, and the Higher Education Services Quality Perception Scale was used to measure quality perception. Within the scope of the research, confirmatory factor analysis was also conducted to prove that this scale could also be used for international students. The study revealed a relatively high perception of quality across all subscales and total scores. Various comparative analyses targeting the sub-objectives of the study identified significant differences between the groups in terms of various variables, and recommendations were made to align with the findings.