Çocukluk çağı travmaları ile kumar oynama riskdüzeyi arasındaki ilişkide duygu düzenlemegüçlüğünün aracı rolü
The mediating role of emotion regulation difficulties inthe relationship between childhood trauma and gamblingrisk level
- Tez No: 979887
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN BOZANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme güçlüğü, Kumar oynama, Çocukluk çağı travmaları, Emotion dysregulation, Gambling, Childhood traumas
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocukluk çağı travmaları ile kumar oynama risk düzeyi arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğünün aracı rolünü incelemektir. Araştırma kapsamında Türkiye genelinde farklı yaş gruplarından son bir yıl içerisinde en az bir kere kumar oynama davranışı göstermiş yetişkin bireylerden oluşan 214 kadın ve 170 erkek olmak üzere toplamda 384 katılımcıdan veri toplanmıştır. Bu araştırmada, katılımcıların kişisel bilgilerine ulaşmak amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”çocukluk çağı travmalarını saptamak amacıyla“Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği”kumar oynama risk düzeyini saptamak amacıyla“Kumar Risk Tarama Ölçeği”, duygu düzenleme güçlüğünü ölçmek için ise“Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma IBM SPSS Statistics 25 uygulaması ve AMOS 24 uygulaması ile Yapısal Eşitlik Modellemesi yapılmıştır. Sonuç olarak, modelde öne sürülen tüm yol ve aracılık ilişkilerinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu, çocukluk çağı travmalarının hem doğrudan hem de duygu düzenleme güçlüğü üzerinden dolaylı olarak kumar oynama riskini artırdığı belirlenmiştir. Analiz sonuçları çocukluk çağı travmalarının duygu düzenleme becerileri üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunduğunu göstermiştir. Çocukluk çağı travmaları ile kumar oynama davranışları arasında da anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Duygu düzenleme güçlüğünün bu ilişkide kısmi aracılık rolü üstlendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of emotion regulation difficulties in the relationship between childhood traumas and the level of gambling risk. Within the scope of the study, data were collected from a total of 384 adult participants 214 women and 170 men from different age groups across Turkey, all of whom reported engaging in gambling behavior at least once in the past year. To collect demographic information, a“Personal Information Form”was administered; to identify childhood traumas, the“Childhood Trauma Questionnaire”was used. In order to assess the level of gambling risk, the“Gambling Risk Screening Scale”was used; and to measure difficulties in emotion regulation, the“Difficulties in Emotion Regulation Scale”was utilized. The research was conducted using Structural Equation Modeling using IBM SPSS Statistics 25 application and Amos 24 application. Consequently, all path and mediation relationships proposed in the model were statistically significant, and it was determined that childhood trauma increases gambling risk both directly and indirectly through difficulties in emotion regulation. The results of the analysis showed that childhood traumas had a significant effect on emotion regulation skills. Significant relationships were also identified between childhood traumas and gambling behavior. Furthermore, emotion regulation difficulties were found to play a partial mediating role in this relationship.