Murat Sertoğlu'nun romanlarında yapı ve izlek
Structure and theme in Murat Sertoğlu's novels
  1. Tez No: 979989
  2. Yazar: FERDİ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER AKA ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler roman, Tarihi roman, Türk dili ve edebiyatı, Türk edebiyatı, Türk romanı, Popular novel, Historical novels, Turkish language and literature, Turkish literature, Turkish novel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, popüler tarihî romanlarıyla tanınan Murat Sertoğlu'nun romanları, yapı ve izlek açısından incelenmiştir. Çalışmanın amacı, yazarın eserlerinde kullandığı anlatı yapısını, olay kurgusunu, karakter tiplerini ve tekrar eden tematik izleği ortaya koyarak edebî değerini belirlemektir. Bu doğrultuda, Sertoğlu'nun yirmi iki romanının yapı unsurları olay örgüsü, zaman, mekân, karakterler ve anlatıcı bağlamında çözümlenmiş; aynı zamanda tekrar eden ülkü/karşıt değerler ve semboller tespit edilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş, veriler içerik analiziyle değerlendirilmiştir. Birinci bölümde araştırmanın konusu tanıtılmış, amacı ve önemi açıklandıktan sonra çalışmanın yöntemine ilişkin bilgilere yer verilmiş, veri kaynakları ve verilerin analiz süreci açıklanmıştır. İkinci bölümde edebiyat-tarih ilişkisi, tarih-roman ilişkisi tarihî romanın Türk edebiyatındaki gelişimi ve popüler roman bağlamında Sertoğlu'nun eserleri kuramsal bir arka plan çerçevesinde değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde Sertoğlu'nun hayatı ve eserlerine ilişkin bilgilere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde romanların çözümlemesinde kullanılan temel kavramlar açıklanmıştır. Beşinci bölümde ise Sertoğlu'nun yirmi iki romanı, belirlenen kavramsal çerçeve doğrultusunda yapı unsurları açısından çözümlenmiştir. Altıncı bölümde Sertoğlu'nun romanlarında öne çıkan izleklerin yapısal bütünlük içindeki işlevleri değerlendirilmiştir. Bunun yanı sıra Sertoğlu'nun romanlarında sembollerin, bu tematik yapıların somutlaştığı estetik araçlar olarak işlev gördüğü; temel izlekleri görünür kılarak anlatının derin anlam katmanlarını oluşturduğu tespit edilmiştir. Sonuç bölümünde ise Murat Sertoğlu'nun romanlarının gelişimi doğrultusunda edebî kişiliği ortaya konulmuş, yazarın Türk edebiyatında popüler tarih anlatıcılığı geleneği içerisindeki yeri değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Murat Sertoğlu'nun romanlarında belirli bir yapısal düzen ve tekrar eden izleksel motifler tespit edilmiştir. Sertoğlu'nun eserleri, tarihî atmosferi yeniden üretirken aynı zamanda Türk edebiyatında popüler tarih anlatıcılığının önemli örnekleri arasında yer almıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the novels of Murat Sertoğlu, a writer known for his popular historical fiction, focusing on their structural and thematic features. The main objective is to determine the literary value of his works by analyzing the narrative structure, plot design, character typology, and recurring thematic patterns he employs. Within this framework, twenty-two novels by Sertoğlu were analyzed in relation to plot, time, setting, characters, and narrator, while recurring ideals, contrasting values, and symbolic elements were identified through a qualitative content analysis method. The first chapter introduces the research problem, purpose, and significance, as well as the method, data sources, and stages of analysis. The second chapter explores the relationship between literature and history, the connection between history and the novel, the evolution of the historical novel in Turkish literature, and Sertoğlu's position within the scope of popular fiction. The third chapter presents detailed information about Sertoğlu's life, artistic understanding, and literary production. The fourth chapter defines the key analytical concepts used throughout the study. In the fifth chapter, the twenty-two novels are examined structurally, while the sixth chapter interprets the thematic and symbolic layers that contribute to their deeper meaning. The study concludes that the symbols in Sertoğlu's novels function as aesthetic tools integrating structure and theme. Consequently, his novels display a consistent structural pattern and recurring thematic motifs that reconstruct the historical atmosphere, positioning Sertoğlu among the distinguished representatives of popular historical narration in Turkish literature.