Preterm prematür membran rüptürü tanılı gebelerin maternal kanda biyokimyasal değişikliklerin yanısıra plasenta ve amnion zarında histolojik değişikliklerin incelenmesi
Examination of biochemical changes in maternal blood as well as histological changes in the placenta and amniotic membrane of pregnant women diagnosed with premature rupture of membrane
- Tez No: 979990
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL SARSMAZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRUNNİSA YEŞİL SARSMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Amniyon zarı, Plasenta, Preterm Prematür Membran Rüptürü, Proteoglikan, Syndecan, Amniotic membrane, Placenta, Preterm Prelabor Rupture of Membranes, Proteoglycan, Syndecan
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, maternal serumda, amniyon zarında ve plasentada bulunan syndecan düzeyleri ile preterm prematür membran rüptürü (PPROM) arasındaki ilişkinin biyokimyasal ve histolojik olarak araştırılmasıdır. Ayrıca elde edilen bulguların, PPROM ve buna bağlı komplikasyonların önlenmesine yönelik gelecekteki çalışmalara temel oluşturabileceği öngörülmektedir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi'nde 2023–2024 yılları arasında yürütülmüştür. Etik kurul onayı alınmış, tüm katılımcılardan bilgilendirilmiş onam formları temin edilmiştir. Çalışmaya PPROM tanılı ve ek obstetrik patolojisi bulunmayan 14 gebe ile benzer demografik özelliklere sahip 22 sağlıklı gebe dahil edilmiştir. Katılımcılardan alınan venöz kan örneklerinden serum ayrılarak syndecan 1, 2, 3 ve 4 düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Ayrıca, plasenta ve amniyon zarından alınan dokularda aynı biyomarkerların immünohistokimyasal ekspresyonları değerlendirilmiştir. Veriler gruplar arasında istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: PPROM grubunda ortalama yaş, VKİ, parite, doğum haftası ve bebek doğum ağırlığı kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulunmuştur ( p < 0,01). WBC ve CRP düzeyleri PPROM grubunda anlamlı olarak yüksek saptanmıştır (p = 0,003 ve p = 0,022), hemoglobin, trombosit sayısı ve sigara kullanımı açısından fark gözlenmemiştir (p>0,05). İmmünohistokimyasal incelemelerde PPROM grubunda syndecan 1, 2, 3 ve 4 ekspresyonlarının plasenta ve amniyon dokularında belirgin şekilde azaldığı görülmüş; serum düzeyleri de benzer biçimde anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p < 0,001). Sonuç: Bulgular, PPROM olgularında syndecan (sdc) ailesine ait proteoglikanların azalmasının hücre dışı matriks bütünlüğü ve epitel bariyer fonksiyonlarını zayıflatarak zarların erken yırtılmasına katkıda bulunabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the biochemical and histological relationship between maternal serum, amniotic membrane, and placental syndecan levels and preterm premature rupture of membranes (PPROM). It is further anticipated that the findings may provide a foundation for future research focused on preventing PPROM and its related complications. Materials and Methods: The study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology, Manisa Celal Bayar University, between 2023 and 2024, after obtaining ethics committee approval and informed consent from all participants. Fourteen pregnant women diagnosed with PPROM without additional obstetric pathology and twenty-two healthy pregnant women with similar demographic characteristics were included. Venous blood samples were collected, and serum levels of syndecan 1, 2, 3 and 4 were analyzed using the ELISA method. Placental and amniotic membrane tissue samples were also obtained, and the immunohistochemical expression of the same biomarkers was evaluated. Data were statistically compared between groups. Results: The PPROM group had significantly lower mean maternal age, BMI, parity, gestational age, and neonatal birth weight compared with the control group (all p < 0.01). WBC and CRP levels were significantly higher in the PPROM group (p = 0.003 and p = 0.022), whereas hemoglobin level, platelet count, and smoking status showed no significant differences (p > 0.05). Immunohistochemical analysis demonstrated weaker expression syndecan 1, 2, 3 and 4 in the placental and amniotic tissues of the PPROM group. Similarly, maternal serum levels of all syndecan isoforms were markedly reduced compared to controls (p < 0.001). Conclusion:The decreased expression of syndecan family proteoglycans in PPROM may weaken extracellular matrix integrity and epithelial barrier function, thereby contributing to premature rupture of fetal membranes.