Türkiye'deki altın çakal, canıs aureus'un mitokondriyal DNA D-loop sekanslarına dayalı genetik karakterizasyonu
Genetic characterization of the golden jackal, canis aureus, in Turkiye based on mitochondrial DNA D-loop sequences
  1. Tez No: 980008
  2. Yazar: GİZEM TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASİN DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Biyoloji, Zooloji, Genetics, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Filogenetik, Mitokondriyal DNA, Phylogenetic, Mitochondrial DNA
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Altın çakal (Canis aureus) Orta ve Güney Asya, Orta Doğu ve Avrupa'da yayılış gösteren orta büyüklükte bir mezokarnivordur. Dolayısıyla Türkiye, Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan bir biyocoğrafik kavşak konumunda olduğu için altın çakalın dağılışında önemli bir role sahiptir. Bu çalışmada daha önce örneklemesi yapılmayan özellikle batı Anadolu ve Türkiye Trakya'sından 29 altın çakal örneğinin mitokondriyal DNA D-Loop sekansları ve Gen Bankası'ndan indirilen sekanslar kullanılalarak türün Türkiye'deki genetik yapısı ve global filocoğrafyası incelendi. Türkiye altın çakalına ait 54 D-loop sekansına ait haplotip çeşitliliği, nükleotid çeşitliliği ve ortalama nükleotid farklılığı sayısı değerleri sırasıyla 0.647, 0.00445 ve 1.274'tür. Türün yayılış alanından analiz edilen 355 D-loop sekansı 30 haplotip üretirken bunlardan 8 tanesi (H1-H8) Türkiye haplotipidir. H3 haplotipi ise yenidir ve daha önce türün yayılış alanı içinde tespit edilmemiştir. Bu çalışma ile Orta Doğu'ya endemik olan ve tüm Orta Doğu'da yaygın olarak temsil edilen altın çakal H2 haplotipinin Avrupa kıtası (Türkiye Trakyası)'ndaki varlığı ilk kez kaydedilmiştir. Hint altın çakal popülasyonlarından sonra en yüksek ikinci haplotip sayısı Türkiye popülasyonlarında gözlemlenmiştir. Türkiye'da genetik çeşitliliğin yüksek oluşu, özellikle H1 ve H2 haplotiplerinin yaygın olması ve Trakya'da (güneydoğu Avrupa'da) bu haplotiplerin varlığı Türkiye coğrafyası'nın türün doğu-batı disparselinde önemli bir göç rotası olduğunu gösterebilir. Ayrıca Türkiye'de Tekirdağ, Bursa, Kocaeli ve Mersin illerinde H1 ve H2 haplotiplerinin dikkat çekici bir şekilde birlikte bulundukları tespit edilmiştir. Bu durum iki haplotipin evrimsel olarak yakın ilişkisini doğrulamaktadır. Bu çalışmada ayrıca Türkiye altın çakalındaki kürk rengi polimorfizmi ve iki bireyde kaydedilen atipik morfoloji ilk defa sunulmaktadır. İncelenen altın çakallara ait elde edilen kürk rengi özellikleri, Türk altın çakalının fenotip ve haplotip bilgisi arasındaki ilişkiyi açıklamak için yeterli değildir. Özellikle bu çalışmada Türkiye'nin kuzey ve güney enlemlerinde gözlemlenen farklı haplotipler ve farklı kürk rengi özellikleri arasındaki ilişki kapsamlı çalışmalarla araştırılmalıdır. İki anormal fenotipli bireyin ise maternal olarak altın çakal kökenine sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The golden jackal (Canis aureus) is a medium-sized mesocarnivore found in Central and South Asia, the Middle East, and Europe. Therefore, Türkiye, as a biogegraphic crossroads connecting Europe and Asia, plays a significant role in the distribution of the golden jackal. In this study, the genetic structure of the species in Türkiye and its global phylogeography were examined using mitochondrial DNA D-loop sequences from 29 golden jackal specimens—particularly from western Anatolia and Turkish Thrace—that had not been previously sampled, along with sequences downloaded from GenBank. The haplotype diversity, nucleotide diversity, and mean number of nucleotide differences for 54 D-loop sequences of the Turkish golden jackal are 0.647, 0.00445, and 1.274, respectively. The 355 D-loop sequences analyzed from the species' distribution area yielded 30 haplotypes, 8 of which (H1-H8) are Turkish haplotypes. Haplotype H3 is novel and has not been previously detected within the species' distribution area. This study records for the first time the presence of the golden jackal H2 haolotype, endemic to the Middle East and widely represented throughout the Middle East, in the European continent (Turkish Thrace). Following the Indian golden jackal populations, the second highest number ofhaplotypes was observed in the Turkish populations. The high genetic diversity in Türkiye, particularly the prevalence of H1 and H2 haplotypes, and the presence of these haplotypes in Thrace (southeastern Europe) may indicate that Türkiye serves as an important migration route in the east-west dispersal of the species. Moreover, the co-occurrence of H1 and H2 haplotypes has been notably identified in the provinces of Tekirdağ, Bursa, Kocaeli, and Mersin in Türkiye. This confirms the close evolutionary relationship of the two haplotypes. This study also presents, for the first time, the fur color polymorphism in the Turkish golden jackal and the atypical morphology recorded in two individuals. The coat color traits observed in the golden jackals are insufficient to clarify the relationship between phenotype and haplotype information. In particular, the relationship between the distinct haplotypes and coat color traits observed in the northern and southern latitudes of Türkiye should be investigated through comprehensive studies. Two individuals with anomalous phenotypes were found to have maternal golden jackal ancestry. Two individuals with atypical phenotypes were found to have maternal golden jackal ancestry.