Kronik anal fissür hastalarında plateletten zengin plazma derivasyonu uygulamasının yara iyileşmesi ve hayat kalitesine kısa dönemdeki etkileri
Short-term effects of platelet-rich plasma derivation application on wound healing and quality of life in patients with chronic anal fissures
- Tez No: 980009
- Danışmanlar: PROF. DR. KORAY DAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Anal Fissür, Plateletten Zengin Plazma, Yara İyileşmesi, Fissure in Ano, Platelet-Rich Plasma, Wound Healing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç Bu çalışmanın amacı, kronik anal fissür (KAF) hastalarında fissür hattına uygulanan plateletten zengin plazma (PRP) derivasyonunun, yara iyileşmesi ve hayat kalitesi üzerindeki kısa dönem etkilerini prospektif ve randomize olarak araştırmaktır. Gereç ve Yöntem Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde yürütülen çalışmaya 18–65 yaş arası KAF tanılı 44 hasta dahil edildi. Hastalar basit randomizasyon ile A ve B gruplarına ayrıldı; her iki grupta da 19 hasta olmak üzere toplam 38 hasta çalışmayı tamamladı. A grubu; topikal diltiazem, diyet ve ılık oturma banyosu içeren konservatif tedavi almıştır. B grubuna ise konservatif tedaviye ek olarak tek santrifüj yöntemiyle hazırlanan 1 mL PRP uygulanmıştır. Hastalar başvuru anında ve 1., 2. ve 4. haftalarda, i-REALISE skorlama sistemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Epitelizasyon 4. haftada gözlemlenmiştir. İstatistiksel analizlerde tekrarlayan ölçümler ANOVA ve Post Hoc Tukey testi kullanıldı; anlamlılık düzeyi p≤0.001 olarak kabul edildi. Bulgular B grubu, başlangıçta daha yüksek toplam puan ortalamasına (22.2) sahipken, 4. hafta sonunda A grubunun ortalamasından (12.9) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük bir ortalamaya (8.79) ulaşmıştır. Kanama sıklığında zaman etkisi anlamlı olurken grup etkisi anlamlı değildi ancak Post Hoc analizlerde B grubunda ilk ve 4. haftalarda anlamlı azalma görüldü. Kaşıntı düzeyinde B grubunda %70'in üzerinde düşüş elde edildi. Epitelizasyon oranı B grubunda (%68.4) A grubuna göre (%47.4) daha yüksek bulunsa da, bu fark istatistiksel olarak anlamlı saptanmamıştır. Sonuç PRP uygulaması; KAF tedavisinde ağrı, kanama, kaşıntı ve yaşam kalitesi üzerinde belirgin iyileşme sağlamış; güvenli ve kolay uygulanabilir bir yöntem olarak öne çıkmıştır. Epitelizasyon üzerinde istatistiksel bir üstünlük gösterilemese de, tek santrifüj yöntemiyle hazırlanan PRP'nin düşük maliyetli bir alternatif olabileceği ve konservatif tedavi seçenekleri arasında önemli bir yer tutacağını düşünmekteyiz. PRP'nin farklı hazırlama teknikleri ve diğer tedavi yöntemleriyle karşılaştırıldığı daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim The aim of this study is to prospectively and randomly investigate the shortterm effects of platelet-rich plasma (PRP) application to the fissure line on wound healing and quality of life in patients with chronic anal fissure (CAF). Materials and Methods This study conducted at General Surgery Department of Adana City Training and Research Hospital, included 44 patients aged 18-65 years diagnosed with CAF. Participants were allocated into two groups using simple randomization, and 19 in each group completed the study.. Group A received conservative treatment consisting of topical diltiazem, diet and warm sitz baths. Group B received conservative treatment plus 1-mL PRP prepared by single-spin centrifugation technique. Patients were assessed at baseline and at weeks 1, 2, and 4 using the i-REALISE scoring system. Epithelialization was observed at week 4. Repeated measures ANOVA and Post Hoc Tukey tests were used in statistical analyses; with the significance level set at p≤0.001. Results Group B initially had a higher overall mean score (22.2), but by the end of week 4, it had reached a mean score (8.79) that was statistically significantly lower than that of group A (12.9). The time effect was significant in bleeding frequency, while the group effect was not significant; however, Post Hoc analyses revealed a significant decrease in Group B in the first and fourth weeks. A decrease of over 70% was achieved in itching levels in Group B. Although the epithelialisation rate was higher in Group B (68.4%) than in Group A (47.4%), this difference was not statistically significant. Conclusion PRP has demonstrated significant improvements in pain, bleeding, itching, and quality of life in the treatment of CAF; it has emerged as a safe and easily applicable method. Although no statistical superiority was demonstrated in terms of epithelialisation, we believe that PRP prepared using a single centrifugation method could be a low-cost alternative and hold an important place among conservative treatment options. More extensive studies comparing different PRP preparation techniques and other treatment methods are needed.