Adölesanlarda akne vulgaris şiddetinin yaşam kalitesi ve depresif semptomlar üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of acne vulgaris severity on quality of life and depressive symptoms in adolescents
- Tez No: 980024
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEŞİDE GÜNDÜZÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Dermatoloji, Family Medicine, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Akne Vulgaris, Adolesan, Yaşam Kalitesi, Depresyon, Acne Vulgaris, Adolescent, Quality of Life, Depression
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Akne vulgaris, özellikle ergenlik ve erken erişkinlik döneminde sık görülen inflamatuvar bir cilt hastalığıdır. Yaşamı tehdit etmese de fiziksel görünümü olumsuz etkileyerek özgüven kaybına, kaygı, depresyon, sosyal izolasyon gibi psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Yüz bölgesindeki belirgin lezyonlar bireylerin beden algısını bozmakta, sosyal ilişkilerden kaçınmaya ve akademik performans düşüşüne neden olabilmektedir. Araştırmalar, akne şiddetindeki artışın yaşam kalitesini düşürdüğünü ve depresif semptomları artırdığını göstermektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, adölesanlarda akne vulgaris şiddeti ile yaşam kalitesi ve depresif belirtiler arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Ergenlik dönemi, benlik algısının ve dış görünüşe verilen önemin arttığı hassas bir süreçtir; bu nedenle aknenin etkileri daha belirgin hale gelmektedir. Çalışma, akne tedavisinde yalnızca dermatolojik yaklaşımların yeterli olmayacağını; psikolojik değerlendirme ve destekle birlikte bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesinin ergenlerin yaşam kalitesini artırmada önemli olduğunu vurgulamayı hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Araştırma kesitsel, tanımlayıcı, prospektif ve analitik tipleri içermektedir. 26.02.2025-02.09.2025 tarihleri arasında Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cildiye Polikliniğine başvuran, 12-18 yaş arası sivilcesiz kontrol grubundan 50, Hafif akne grubundan 50, orta şiddetli akne grubundan 50 , şiddetli akne grubundan 50 hasta olmak üzere toplamda 200 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcıların Global Akne Derecelendirme sistemi ile akne şiddetleri belirlenip, katılımcılara ''Sosyodemografik Veri formu'', ''Akne Yaşam Kalite Ölçeği'' ve ''Çocuk Depresyon Ölçeği'' uygulanarak veriler toplanmıştır. İstatistiksel analizlerde“p değeri”0,05'in altında anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya yaşları 12 ile 18 arasında değişen, yaş ortalaması 16,1 ± 1,8 olan toplam 200 katılımcı dâhil edilmiştir. Akne Yaşam Kalite Ölçeği (AYKÖ) toplam skorları karşılaştırıldığında, Kontrol grubunun AYKÖ skoru ortalama 0,5 iken, bu değer hafif şiddetli grupta 11,0 ± 7; orta şiddetli grupta 13,9 ± 6,9; ağır şiddetli grupta ise 25,0 ± 8,4 olarak bulunmuştur. Kontrol grubunun skoru hafif şiddetli gruptan daha düşük (p<0,001), ağır şiddetli akne grubunun skoru ise orta şiddetli gruptan anlamlı şekilde yüksek (p<0,001) bulunmuştur. Toplam ÇDÖ skoru bakımından ortalama skorlar; kontrol grubunda 8,6 ± 5,9, hafif şiddetli grupta 11,1 ± 6,0, orta şiddetli grupta 11,4 ± 6,4, şiddetli grupta ise 18,8 ± 7,9 olarak ölçülmüştür. Ağır şiddetli akne grubunun ÇDÖ skorları, tüm diğer gruplardan anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,001). Tüm hasta grubunun AYKÖ skoru ortalama 16,6 ± 9,7 olup, kontrol grubunun anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Benzer şekilde, hasta grubunun ÇDÖ toplam skoru (13,8 ± 7,6) da kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksektir. Cinsiyete göre analizlerde, kadınların AYKÖ (p<0,001) ve ÇDÖ (p=0,016) skorlarının erkeklerden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Okul başarısı iyi olanların ÇDÖ skorları, başarı düzeyi orta olanlardan anlamlı düzeyde daha düşüktü (p=0,001). Geliri giderinden az olan bireylerin ÇDÖ skorları, geliri giderine denk (p=0,019) ve fazla (p=0,018) olanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Topikal tedavi alan bireylerin GADS (p<0,001) ve AYKÖ (p<0,001) skorları, sistemik antibiyotik tedavisi alanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Akne vulgaris şiddetinin ergenlerde yaşam kalitesini düşürdüğünü ve depresif semptomları arttırdığı görülmüştür. Özellikle ağır akne grubunda hem AYKÖ hem de ÇDÖ skorlarının diğer gruplara göre anlamlı derecede yüksek olması, aknenin psikososyal etkilerini ortaya koymaktadır. Cinsiyet, okul başarısı ve sosyoekonomik faktörler de depresyon düzeylerini etkileyebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Acne vulgaris is a common inflammatory skin disease, especially during adolescence and early adulthood. Although it is not considered life- threatening, it can negatively affect physical appearance, leading to loss of self- confidence, anxiety, depression, and social isolation. Prominent facial lesions may impair body image, cause avoidance of social interactions, and reduce academic performance. Studies have shown that increasing acne severity decreases quality of life and increases depressive symptoms. In this context, the aim of the study is to evaluate the relationship between acne vulgaris severity, quality of life, and depressive symptoms in adolescents. Since adolescence is a sensitive period characterized by increased self-perception and concern for physical appearance, the impact of acne becomes more pronounced. The study aims to emphasize that dermatological treatment alone is not sufficient for acne management, and that psychological evaluation and support are also essential to improve adolescents' quality of life. Materials and Methods: The study has a cross-sectional, descriptive, analytical and prospective design. Between February 26, 2025 – September 2, 2025, a total of 200 participants aged 12–18 years who applied to the Dermatology Outpatient Clinic of Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital were included: 50 individuals without acne as the control group, 50 with mild acne, 50 with moderate acne, and 50 with severe acne. Acne severity was assessed using the Global Acne Grading System, and data were collected through the“Sociodemographic Data Form,”the“Acne Quality of Life Scale (AQOL),”and the“Children's Depression Inventory (CDI).”A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 200 participants aged between 12 and 18 years (mean age: 16.1 ± 1.8) were included in the study. Comparison of AQOL scores showed that the mean score was 0.5 in the control group, 11.0 ± 7 in the mild group, 13.9 ± 6.9 in the moderate group, and 25.0 ± 8.4 in the severe group. The control group's score was significantly lower than the mild group (p<0.001), and the severe group's score was significantly higher than the moderate group (p<0.001). Regarding CDI scores, mean values were 8.6 ± 5.9 in the control group, 11.1 ± 6.0 in the mild group, 11.4 ± 6.4 in the moderate group, and 18.8 ± 7.9 in the severe group. CDI scores in the severe acne group were significantly higher than all other groups (p<0.001). The overall mean AQOL score of the acne groups was 16.6 ± 9.7, significantly higher than the control group (p<0.001). Similarly, the mean CDI score in the acne group (13.8 ± 7.6) was significantly higher than in controls (p<0.001). Gender analysis revealed that females had higher AQOL (p<0.001) and CDI (p=0.016) scores compared to males. CDI scores were significantly lower in participants with good academic performance compared to those with moderate performance (p=0.001). Participants with incomes lower than their expenses had higher CDI scores compared to those with balanced (p=0.019) or higher income levels (p=0.018). Patients receiving topical treatment had higher GADS (p<0.001) and AQOL (p<0.001) scores compared to those treated with systemic antibiotics. Conclusion: The study demonstrated that acne vulgaris severity negatively affects quality of life and increases depressive symptoms in adolescents. Particularly in the severe acne group, both AQOL and CDI scores were significantly higher, highlighting the psychosocial impact of acne. Gender, academic performance, and socioeconomic status were also found to influence depression levels.